Μεταμεσονύκτιο αιφνιδιασμό προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου το επιθετικό και συγχρόνως υποτιμητικό ύφος της απαντητικής επιστολής Λαγκάρντ προς τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την παράσταση της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ με την οποία ζητούσε εξηγήσεις για το περιεχόμενο των διαρροών που έβαλαν φωτιά στο τοπίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Προφανώς και η σκληρή επιστολή της διευθύντριας του ΔΝΤ προς τον Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν η αναμενόμενη αντίδραση για την κυβέρνηση που αν μη τι άλλο αφενός περίμενε τον περιορισμό της εμπλοκής του Πολ Τόμσεν στο ελληνικό πρόγραμμα, αν όχι την καρατόμησή του, και αφετέρου ήλπιζε στο ξεμπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης ως συνέπεια των διαρροών των συνομιλιών Πολ και Ντέλια ώστε να μπει ένα τέλος στην αξιολόγηση.

Τα όσα αναφέρει βεβαίως η Κριστίν Λαγκάρντ στο γράμμα της προς τον έλληνα Πρωθυπουργό ανατρέπουν τις προσδοκίες για μία εύκολη συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο ως επόμενη αντίδραση μπορεί να εξωθήσουν και το Μαξίμου στη σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στο ΔΝΤ, κάτι που αντικειμενικά θα καθιστούσε προβληματική και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς αλλά και τη συνέχιση της παρουσίας του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η ΕΙΣΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ. Προκαλεί έκπληξη η ένταση της απάντησης της Λαγκάρντ καθώς η επιστολή Τσίπρα προς τη διευθύντρια του Ταμείου δεν είναι επιθετική. Αντιθέτως, είναι προσεκτικά διατυπωμένη (συντάχθηκε με τη συνδρομή του Ευκλείδη Τσακαλώτου) και μάλιστα στο τέλος εύχεται για μια βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης. Αφού βεβαίως προηγουμένως ζητεί να μάθει αν το Ταμείο συμμερίζεται τη θέση Τόμσεν για χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως μέσου πίεσης προς την Ελλάδα και αν η χώρα μπορεί να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστει με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ.
Επίσης προσεκτικά κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και όταν τηλεφώνησε στην Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός απέφυγε να μπει στην ουσία των γεγονότων που προέκυψαν τα τελευταία 24ωρα μολονότι υπήρχε αναφορά και στο πρόσωπο της καγκελαρίου. «Ξέρεις πώς είμαστε. Θα πρέπει να κλείσουμε μέσα στον Απρίλιο χωρίς ανατροπές και παρελκυστικές τακτικές» είπε στη Μέρκελ, η οποία φέρεται ότι συμφώνησε πως «οπωσδήποτε μέσα στον μήνα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση».
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γερμανός υπουργός φέρεται ότι έχει σχολιάσει για τους διαλόγους: «Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε σε αμηχανία. Το θέμα είναι στο ΔΝΤ».

Ο Τσακαλώτος ενημέρωσε επίσης τους ομολόγους του της Γαλλίας Σαπέν και της Ιταλίας Παντοάν, όπως επίσης τους Πιερ Μοσκοβισί και Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Ο επικεφαλής του Eurogroup φέρεται ότι σχολίασε πως «απαιτείται ψυχραιμία» συμφωνώντας με τη διαπίστωση Τσακαλώτου ότι «πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν». Ομοίως ο επίτροπος επί των Οικονομικών σχολίασε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα με ψυχραιμία.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα θα επιδιώξει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Τζο Μπάιντεν και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ το Σάββατο έκανε έναν πρώτο γύρο τηλεφωνημάτων ενημερώνοντας από τους επικεφαλής των θεσμών, τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ. Επίσης πήρε και τους Σοσιαλδημοκράτες θεσμικούς, Αντόνιο Κόστα, Μάρτιν Σουλτς και Τζιάνι Πιτέλα.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα σε επίπεδο υπουργών έκανε χθες μια προσπάθεια συντονισμού λίγες ώρες πριν από την επανέναρξη των επαφών με τους δανειστές και συμφώνησε, αφενός, σε μία γραμμή να κλείσουν το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό άμεσα και, αφετέρου, να γίνει εντατικότερη προσπάθεια στο δημοσιονομικό με αιχμή τα 1,8 δισ. ευρώ για το 2018 ούτως ώστε η διαπραγμάτευση να επικεντρωθεί στο καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων.
Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της μία εβδομάδα. Ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο, εκτός αν η διαπραγμάτευση τιναχτεί στον αέρα. Το διάστημα αυτό θα προταθεί η σταδιακή και σε βάθος χρόνου απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων και όχι η πλήρης, όπως θα ήθελαν ΔΝΤ και ΕΚΤ, μαζί με κάποια κριτήρια προστασίας. Αυτό συμφωνήθηκε σε τηλεφωνικές επαφές που έγιναν ανάμεσα στους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη, οι οποίες τελικώς αντικατέστησαν προγραμματισμένο γεύμα τους που ακυρώθηκε.

Παρά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, τόσο ο Τσακαλώτος όσο και ο Σταθάκης θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, θεωρώντας ότι αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρίας να τεθεί έστω και δειλά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ. Ως προς το ποιος έκανε την υποκλοπή των διαλόγων του τριγώνου Πολ – Ντέλια – Ιβα, το Μαξίμου δεν δείχνει να θέλει να σκαλίσει το θέμα πέραν του ότι αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή. Το περιεχόμενο των αποκαλύψεων επί της ουσίας διευκολύνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και αφήνει έκθετο το ΔΝΤ ως προς το σκέλος της συζήτησης που αφορά σε τεχνητή καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης για να προκληθεί πιστωτική ασφυξία. Τεχνογνωσία για παρακολουθήσεις έχουν πολλές πλευρές, από τις ΗΠΑ έως τις μυστικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών, σχολιάζουν ανεπισήμως κυβερνητικές πηγές απαντώντας με αυτό τον τρόπο και στις αιτιάσεις της ΝΔ που αφήνει αιχμές για την πηγή της υποκλοπής.