Μειωμένες είναι οι προσφυγικές ροές που φτάνουν από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά. Εκεί παραμένουν, σύμφωνα με την τελευταία (επίσημη) καταμέτρηση, 5.467 πρόσφυγες και οι σκηνές έχουν φτάσει μέχρι τις αποβάθρες, από όπου σαλπάρουν τα πλοία προς τα νησιά.

Το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας μόνο 17 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 2» χωρίς να μεταφέρει κανέναν πρόσφυγα.

Την Κυριακή δεν έφτασε κανένας πρόσφυγας από τα νησιά, καθώς η κατάσταση στον Πειραιά παραμένει ασφυκτική.

Στο λιμάνι καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες που υπάρχουν, κυρίως σε βρεφικό γάλα, ενώ πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται από γαστρεντερίτιδα και υψηλό πυρετό.

Η βροχή των τελευταίων ημερών ανάγκασε πολλούς να διαλέξουν ή τις βρεγμένες σκηνές τους ή τα στεγασμένα, αλλά αποπνικτικά στεγασμένα κτίρια του λιμανιού.

Οι περισσότεροι δηλώνουν αποφασισμένοι να περιμένουν μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα. Παράλληλα, αρνούνται να μεταφερθούν στις δομές που έχουν κατασκευαστεί μιας και όσοι πήγαν σε κάποιες από αυτές, επέστρεψαν πίσω καταγγέλλοντας άθλιες συνθήκες και παρουσία αστυνομίας και στρατού.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή σε όλη τη χώρα παραμένουν 50.146 πρόσφυγες.

Μειωμένες οι ροές προς τα νησιά

Ιδιαίτερα μειωμένες είναι οι προσφυγικές ροές και προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Από την Κυριακή μέχρι και τις 9 το πρωί της Δευτέρας συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν 144 άτομα κυρίως από το Πακιστάν. Στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 17 άτομα, στη Χίο 63 και στη Σάμο 64 άτομα.

«Πρόκειται για εντυπωσιακή μείωση σε σχέση με το τι είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες. Έχει μαθευτεί απέναντι ότι πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί δρόμο μετάβασης προς την Ευρώπη» αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο βρίσκονται συνολικά 1588, στη Χίο 1308 και στη Σάμο 189.

Συνολικά στα νησιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή 4.289 πρόσφυγες.

Το μεσημέρι επισκέπτεται τη Λέσβο η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Χίγκινμποτομ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί το hotspot της Μόριας, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα θα δώσει συνέντευξη Τύπου.