Από μια άποψη, η συναυλία τους στην Αβάνα ήταν η συνέχεια της διπλωματίας με άλλα μέσα. Η εμφάνιση των πιο αναγνωρίσιμων ροκάδων του πλανήτη λειτούργησε χρονικά σαν το flipside στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα –του πρώτου αμερικανού προέδρου ύστερα από 88 χρόνια –και επισφράγισε με τον τρόπο της τη νέα εποχή που ξεκίνησε για τις δύο χώρες.

Η «Ντέιλι Μέιλ» έκανε λόγο για 500.000 Κουβανούς που κατέφτασαν από κάθε γωνιά του νησιού για τη συναυλία, η οποία καταγράφεται ως ιστορική και για άλλον έναν λόγο: ήταν η πρώτη δωρεάν την οποία παραχώρησαν οι αυστηροί ως προς τη διαχείριση των πνευματικών τους δικαιωμάτων Rolling Stones. Αν θέλουμε πάντως να αποφύγουμε τις υπερβολές, θα ήμασταν ικανοποιημένοι και με το νούμερο των 250.000 στο οποίο συγκλίνουν τα περισσότερα διεθνή Μέσα. Για την ιστορία, στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου το συγκρότημα είχε εμφανιστεί στο παρελθόν το εισιτήριο άγγιζε τα 200 ευρώ.

Ολα αυτά όμως είναι ασήμαντες λεπτομέρειες και όσοι το βράδυ της Παρασκευής (03.30 ξημερώματα Σαββάτου για την Ελλάδα) βρέθηκαν στο στάδο Ciudad Deportiva ήθελαν μόνο να απολαύσουν την εκρηκτικό Μικ Τζάγκερ. Ο «περφόρμερ χωρίς καλούπι» ξεσήκωσε τα πλήθη όταν εμφανίστηκε στη σκηνή με τα φανταχτερά του ρούχα και απευθύνθηκε σε άψογα ισπανικά στους εκατοντάδες χιλιάδες θαυμαστές (οι πρώτοι είχαν καταφτάσει 18 ώρες προτού οι γερόλυκοι ανέβουν στη σκηνή): «Ξέρουμε ότι πριν από μερικά χρόνια ήταν πολύ δύσκολο να ακούγεται η μουσική μας στην Κούβα, αλλά είμαστε εδώ και παίζουμε στην όμορφη χώρα σας. Νομίζω ότι τελικά οι καιροί αλλάζουν. Είναι αλήθεια, δεν είναι;».
Γι’ αυτό τον άνεμο αλλαγής που φαίνεται να πνέει ανάμεσα στην Κούβα και την Αμερική μίλησε ο 72χρονος Μικ Τζάκερ και κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αβάνας την περασμένη Πέμπτη, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι «ο χρόνος αλλάζει τα πάντα». Δεν είχε άδικο. Μόλις πριν από μερικά χρόνια αυτές οι εικόνες ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι επίσης «απαγορευμένοι» από το καθεστώς της Κούβας Beatles έχουν πια αποκτήσει μπαρ το οποίο παίζει αποκλειστικά τραγούδια τους. Το Yellow Submarine, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο 45χρονος Εντι Εσκομπάρ, δήλωσε στο Associated Press: «Συναυλία των Rolling Stones στην Αβάνα; Ηταν ένα όνειρο για μένα –και πίστευα ότι θα έμενε όνειρο για πάντα».

Η ΕΝΑΡΞΗ. Το «Jumpin’ Jack Flash» –με το καθησυχαστικό ρεφρέν «But it’s all right now» –ήταν το τραγούδι που διάλεξαν για να ξεκινήσουν τη συναυλία τους οι Rolling Stones. Το είχαν ηχογραφήσει το 1968, όταν οι φαν της ροκ μουσικής στην Κούβα αντάλλασσαν σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας πειρατικούς δίσκους βινυλίου.

Το ρίσκο ήταν μεγάλο, αφού σε περίπτωση που συλλαμβάνονταν το καθεστώς τούς έστελνε σε μπριγάδες αγροτικής εργασίας για να συνειδητοποιήσουν την «ιδεολογική» τους παρέκκλιση και να «γιατρευτούν». Αλλά και το δεύτερο τραγούδι είχε το «σύνθημά» του για τους Κουβανούς που αναγκάζονταν να ακούν την αγαπημένη τους μουσική κρυφά: «It’s Only Rock ‘n’ Roll».

Κι ενώ ολόκληρος ο πλανήτης κρεμόταν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ένα στιγμιότυπο της ιστορικής συναυλίας, ελάχιστα ήταν τα ντοκουμέντα που έγιναν viral αφού στο στάδιο δεν υπήρχε WiFi. Το δημοσιογραφικό πρακτορείο Associated Press ανέβασε στην ιστοσελίδα του την πρώτη φωτογραφία λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συναυλίας.

Οι Κουβανοί άλλωστε έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μόνο μέσω των Ιντερνετ καφέ ή ειδικών καρτών με ορισμένη χρονική διάρκεια. Την κατακλείδα πάντως στο «ντεμπούτο» του συγκροτήματος την έβαλε ένα παραδοσιακό μέσο, το Al Jazeera: «Αν μη τι άλλο, το επαναστατικό καθεστώς της Κούβας και οι Rolling Stones έχουν ένα κοινό σημείο: τη μακροβιότητά τους»!