Ο πρόεδρος της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα ονόμασε εκ νέου την Τετάρτη τον Ρόμπερτ Φίτσο πρωθυπουργό της Σλοβακίας, το κόμμα του οποίου, το Smer, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της 5ης Μαρτίου και τέθηκε επικεφαλής συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων.

Το Smer κέρδισε μεν τις εκλογές, αλλά έχασε την πλειοψηφία του στην Βουλή, γεγονός που ήγειρε αμφιβολίες για το κατά πόσον ήταν εφικτό να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση πριν η Μπρατισλάβα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αργότερα φέτος.

Ομως ο Φίτσο, ο οποίος έχει ήδη υπηρετήσει δύο θητείες στο αξίωμα του πρωθυπουργού (2006-2010, 2012-2016), κινήθηκε με ταχύτητα και εξασφάλισε τη συνεργασία τριών κεντρώων και εθνικιστικών κομμάτων, που υπέγραψαν συμφωνία με το κόμμα του την Τρίτη.

Η κυβέρνηση του Φίτσο, που ανακοινώθηκε επίσης την Τετάρτη, έχει τώρα προθεσμία 30 ημερών για να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής της Σλοβακίας, που διαθέτει 150 έδρες. Ο συνασπισμός διαθέτει 81 έδρες στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο οι ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στο κόμμα του Φίτσο και δύο κεντροδεξιά κόμματα του νέου του συνασπισμού, καθώς και η εχθρότητα ανάμεσα στους σλοβάκους εθνικιστές και ένα κόμμα που εκπροσωπεί την ουγγρική μειονότητα, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν ο συνασπισμός θα διαρκέσει και πόσο.

Το κόμμα του Φίτσο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο του συνασπισμού, θα διατηρήσει τα σημαντικότερα υπουργεία (Οικονομικών, Εσωτερικών, Εξωτερικών).

Κόντρα στην Ελλάδα και τους πρόσφυγες

Το υπουργείο Οικονομικών θα παραμείνει στα χέρια του Πέτερ Κάζιμιρ, ο οποίος χαίρει σεβασμού μεταξύ ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών θεσμικών οργάνων της ΕΕ διότι διατήρησε υπό έλεγχο το έλλειμμα της Σλοβακίας και επέδειξε σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις της ευρωζώνης με την Ελλάδα.

Η νέα κυβερνητική συμμαχία σχεδιάζει μικρές μειώσεις των φόρων για τις επιχειρήσεις και τους μικρούς επιχειρηματίες και την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού ως το τέλος της θητείας της, το 2020, δύο χρόνια αργότερα από ό,τι σχεδιαζόταν προηγουμένως.

Επίσης, συμφώνησε να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην παιδεία και στην υγεία, αλλά και να αυξήσει τη διαφάνεια στην δημόσια διοίκηση και στις κρατικές δαπάνες, έπειτα από σειρά σκανδάλων διαφθοράς.

Ο Φίτσο βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στην σθεναρή αντίσταση που πρόβαλε στην εισδοχή μεταναστών και προσφύγων και στην απόφαση της ΕΕ να επιβάλει υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την ανακατανομή τους στα κράτη μέλη.

Ωστόσο, η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν είχε καμιά αναφορά στο πρόγραμμά του, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει συναίνεση για τα ζητήματα που άπτονται της κρίσης των προσφύγων ανάμεσα στα τέσσερα κόμματα.