Ο ηγέτης των ανταρτών Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα παρακολούθησαν τον ίδιο αγώνα μπέιζμπολ στην Κούβα την Τρίτη, στέλνοντας μήνυμα περιφερειακής συνεργασίας το οποίο έφερε μαζί του ο αμερικανός πρόεδρος στην ιστορική του επίσκεψη στην χώρα που ηγείται από κομμουνιστική κυβέρνηση.

Ο διαπραγματευτής των FARC Παστόρ Αλάπε επιβεβαίωσε ότι το παιχνίδι το παρακολούθησαν 40 αντάρτες και είπε ότι ο αγώνας μεταξύ της αμερικανικής ομάδας Tampa Bay Rays και της ομάδας της Κούβας ήταν «σύμβολο ειρήνης». Η παρουσία τους επιβεβαιώθηκε από δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters, το οποίο μετέδωσε πως οι αντάρτες βρίσκονται στην Αβάνα για ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται με την κυβέρνηση της Κολομβίας από το 2012.

Ο αρχηγός των FARC Ροντρίγκο Λονδόνο φαινόταν χαλαρός φορώντας καπέλο του μπέιζμπολ, ζακέτα με τα μπλε χρώματα της κουβανικής ομάδας και γυαλιά ηλίου, και φαινόταν να χαίρεται το παιχνίδι με τους συντρόφους του αντάρτες.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρεί τους FARC τρομοκρατική οργάνωση και τους έχει κατηγορήσει επανειλημμένως για εμπόριο ναρκωτικών.

Ο Ομπάμα με την οικογένειά του και ο Ραούλ Κάστρο παρακολουθούν τον αγώνα μπέιζμπολ.

Συνάντηση Κέρι με τους αντάρτες της Κολομβίας

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συναντήθηκε με τους διαπραγματευτές της οργάνωσης και αξιωματούχους της κολομβιανής κυβέρνησης στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Μετά τη συνάντηση, οι FARC εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ευχαριστούσαν τις ΗΠΑ για «τη βοήθειά τους σε δύσκολες στιγμές, βρίσκοντας τρόπους προόδου προς την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πλευρών».

Οι FARC σημειώνουν ότι ο ρόλος των ΗΠΑ έχει οδηγήσει ένα τμήμα της κολομβιανής κοινωνίας να αρχίσει «να αντιλαμβάνεται τις Ηνωμένες Πολιτείες ως χώρα που πρόσκειται φιλικά υπέρ μιας πολιτικής λύσης» στον πόλεμο της Κολομβίας, σε αντίθεση με μια στρατιωτική λύση.

Η συνάντηση του Κέρι υπογράμμισε τον στόχο της κυβέρνησης Ομπάμα να ακολουθήσει νέα πολιτική προς την Κούβα για να αναβαθμίσει το κύρος της στην περιοχή και να ξεπεράσει μακροχρόνιες κρίσεις.

Ο πόλεμος στην Κολομβία είναι ο τελευταίος και πιο μακροχρόνιος ανταρτοπόλεμος στην Λατινική Αμερική, έχοντας αφήσει πίσω του 200.000 νεκρούς από τότε που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60.

Οι ΗΠΑ έχουν υπάρξει σύμμαχοι της κολομβιανής κυβέρνησης για χρόνια και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των FARC στην χώρα.