Το υπουργικό συμβούλιο της καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ άναψε πράσινο φως για τις αυξήσεις στις δαπάνες που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός της Γερμανίας, ιδιαίτερα στην άμυνα και τις υποδομές. Ο καινούργιος προϋπολογισμός έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπιστούν μεταξύ άλλων οι νέοι εσωτερικοί και εξωτερικοί κίνδυνοι ασφάλειας, αλλά και η κρίση του Προσφυγικού που είναι η μεγαλύτερη εσωτερική πρόκληση για την καγκελάριο.

Το προσχέδιο που εγκρίθηκε από τους υπουργούς προβλέπει αύξηση των δαπανών κατά 2,7% το 2017 και την επίτευξη ισοσκελισμένων ομοσπονδιακών προϋπολογισμών μέχρι και το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Πάντως η εξάλειψη των ελλειμμάτων δεν βρίσκει σύμφωνους του Σοσιαλδημοκράτες που θέλουν μεγαλύτερη αύξηση δαπανών.

Οι δαπάνες στην άμυνα θα αυξηθούν κατά 6,8% το 2017, ενώ η μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση καταγράφεται στα ποσά που θα δαπανηθούν για τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και απασχόλησης. Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δαπάνες για την παροχή βοήθειας σε περίπου 1 εκατ. μετανάστες που έφτασαν πέρυσι στη Γερμανία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αυτές είναι οι σωστές προτεραιότητες –να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην εσωτερική και την εξωτερική ασφάλεια, να παράσχουμε βοήθεια στους πρόσφυγες (…) και να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις επενδύσεις στις υποδομές, την εκπαίδευση και την έρευνα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Βερολίνο. Ο Σόιμπλε προσέθεσε ακόμη ότι από το 2017 θα αυξηθούν όλες οι δαπάνες, από τα επιδόματα ανεργίας, μέχρι τις οικογενειακές και συνταξιοδοτικές παροχές, τις προσλήψεις στην αστυνομία και την παροχή επιδοτήσεων θέρμανσης για τους πρόσφυγες.

Ο προϋπολογισμός του 2017 για την άμυνα θα αναλογεί πλέον στο 1,2% του ΑΕΠ της χώρας, ανέφερε ο Σόιμπλε. Ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί στα 36,6 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές ομοσπονδιακές δαπάνες θα ανέλθουν σε 325,5 δισ. ευρώ. Από το 2017 έως το 2020 η Γερμανία θα δαπανήσει επιπλέον 9,4 δισ. ευρώ σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Στους πιο μεγάλους ωφελημένους αναμένεται ότι θα είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες καθώς αυξάνονται τα ποσά που δίνει η κυβέρνηση για δημόσια στέγαση. Επίσης, θα υπάρξουν επιπλέον δαπάνες 3 δισ. ευρώ για δρόμους, σιδηροδρόμους και ευρυζωνικά δίκτυα. © Bloomberg News