Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Ομως ο ρόλος της οικονομίας της χώρας αυτής στη σημαντική υποχώρηση που καταγράφεται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών από το 2014 και μετά είναι πιο περιορισμένος απ’ ό,τι πολλοί πιστεύουν. Στην πραγματικότητα η επιβράδυνση της Κίνας αποτελεί μόνο μία από τις πολλές αιτίες της πορείας των τιμών των πρώτων υλών.

Οπως δείχνει νέα μελέτη της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, από την Κίνα προέρχεται μόνο το ένα πέμπτο της παγκόσμιας κατανάλωσης ζάχαρης, αλευριού, πουλερικών και βοδινού, το 12% της κατανάλωσης πετρελαίου και το 5% της ζήτησης για φυσικό αέριο. Η Κίνα είναι σχετικά μικρός παίκτης στην αγορά ορισμένων πρώτων υλών που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση των τιμών, όπως είναι το πετρέλαιο (με πτώση 73%) και το φυσικό αέριο (με πτώση 55%).

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Η αλλαγή των οικονομικών συνθηκών στην Κίνα δεν σημαίνει ότι έρχεται καταστροφή για τους εξαγωγείς πρώτων υλών. Αντίθετα, ακόμη και εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας μειωθεί ακόμη περισσότερο, η επίδραση που η μείωση αυτή θα έχει στις τιμές των πρώτων υλών θα είναι περιορισμένη. Επιπλέον αναμένεται ότι θα υπάρξει αύξηση στη ζήτηση πρώτων υλών από άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως είναι η Ινδία και η Ινδονησία. Η Κίνα εξακολουθεί να εισάγει μεγάλες ποσότητες τέτοιων πρώτων υλών και η ζήτηση αυτή αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες της Ασίας. Για τους λόγους αυτούς οι προοπτικές για ανάκαμψη στις τιμές των πρώτων υλών φαίνεται ότι αυξάνονται.

Ο Αμπντούλ Αμπιάντ είναι οικονομικός σύμβουλος στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο Σανγκ Γιν Ουέι είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων