Η κυβέρνηση βιάζεται να ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές έως το τέλος της εβδομάδας. Αυτό ήταν απόλυτα σαφές από τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών χθες το απόγευμα, που άφηναν να εννοηθεί ότι δρομολογούνται υποχωρήσεις ώστε να υπάρξει άμεση συμφωνία τουλάχιστον σε ορισμένα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο στην πράξη, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χθες το βράδυ σημειώθηκε εμπλοκή με αποτέλεσμα να μην κλείσει κανένα από τα τρία καυτά ανοιχτά μέτωπα, δηλαδή το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια. «Υπάρχει ο νόμος του Πάρκινσον, σύμφωνα με τον οποίο η γραφειοκρατία εξαντλεί όλο τον διαθέσιμο χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι υπάρχει χρόνος έως την Παρασκευή. «Γίνεται τζαρτζάρισμα» είπε. Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «ανοίξαμε όλα τα ζητήματα, αλλά δεν τα κλείσαμε».

Το βασικό εμπόδιο

Βασικό σημείο διαφωνίας στο μέτωπο του Φορολογικού είναι το ύψος του αφορολογήτου, ενώ στο Ασφαλιστικό οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν για περικοπές στις κύριες συντάξεις και να μην αποδέχονται την εναλλακτική της αύξησης των εισφορών, την οποία υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Στο Φορολογικό, η ουσία της διαφωνίας εστιάζεται στο ποιες εισοδηματικές τάξεις θα πληρώσουν τις νέες επιβαρύνσεις.

Οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένουν να μειωθεί το σημερινό αφορολόγητο των 9.500 ευρώ στα 8.000 ευρώ, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση επέμεινε χθες στη διατήρησή του ως έχει. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε νέα πρόταση με αλλαγές στους ενδιάμεσους συντελεστές ώστε να προκύπτει δημοσιονομικό αποτέλεσμα κοντά στο 1 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ μαζί με τη μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς η οποία αποδίδει 900 εκατ. ευρώ) .

Σε αυτή τη νέα πρόταση, πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να διατηρηθεί το αφορολόγητο η κυβέρνηση κατέβασε τον πήχη των επιβαρύνσεων στο επίπεδο των 20.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος, που μεταφράζεται σε μεικτές μηνιαίες αποδοχές 1.400 ευρώ, από 30.000 ευρώ που ήταν η διαχωριστική γραμμή στην προηγούμενη πρότασή της. Οι δανειστές όμως επιμένουν οι επιβαρύνσεις να αρχίζουν από τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια και συγκεκριμένα από τα 8.000 ευρώ. Μάλιστα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αυτό που ακόμα μία φορά εμφανίστηκε αδιάλλακτο, διαλύοντας τις προσδοκίες για άμεση επίτευξη συμφωνίας.

Ακαρπη αισιοδοξία

Η διαπραγμάτευση για το Φορολογικό άρχισε χθες στις 2 το μεσημέρι. Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εμφανιζόταν αισιόδοξο ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει συμφωνία και γι’ αυτό τον λόγο ανέφερε ότι ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για τις 6.30 το απόγευμα συνάντηση για θέματα Παιδείας, προκειμένου «να κλείσουμε το Φορολογικό» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ύστερα από τέσσερις ώρες διαπραγμάτευσης και ενώ στο τραπέζι είχε προστεθεί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, οι συζητήσεις απέβησαν άκαρπες. Συμφωνήθηκε νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα. «Θα τα περάσουμε όλα ξανά ένα χεράκι την Πέμπτη» είπε κυβερνητική πηγή, που εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε κάθε περίπτωση ο κύκλος της διαπραγμάτευσης θα έχει κλείσει το αργότερο έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Ασφαλείς πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις έως την Παρασκευή.