Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν σφοδρές επιδρομές στην περιοχή της αρχαίας πόλης της Παλμύρας στην Συρία, την οποία έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, στο πλαίσιο ενδεχόμενης επιχείρησης των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης να επανακτήσουν την ιστορική πόλη.

Δεκάδες τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις του συριακού στρατού, οι οποίες ακολούθησαν τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή την Τετάρτη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι επιχειρήσεις αυτές εντείνουν την πίεση που ασκείται στην οργάνωση, η οποία χάνει παράλληλα έδαφος λόγω της ξεχωριστής στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγουν σύροι αντάρτες με την υποστήριξη των ΗΠΑ στα βορειοδυτικά της χώρας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν 150 επιδρομές στην περιοχή της Παλμύρας την Τετάρτη, και η επιχείρηση συνεχίστηκε την Πέμπτη. «Αν καταληφθούν η Παλμύρα και το Καριατάιν, το καθεστώς (σ.σ. η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ) θα έχει ανακαταλάβει μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Συρίας», δήλωσε ο Ραμί Αμπντελ Ραχμάν, ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η απώλεια του Καριατάιν, της Παλμύρας και της ερήμου γύρω από αυτές τις πόλεις θα μείωνε κατά 20% τα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την 21η Μαΐου την Παλμύρα, που βρίσκεται σε απόσταση 205 χιλιομέτρων ανατολικά της Δαμασκού, αφού έτρεψε σε φυγή τις κυβερνητικές δυνάμεις

Αφότου κατέλαβαν την Παλμύρα, οι τζιχαντιστές έχουν καταστρέψει πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης, όπως την Αψίδα του Θριάμβου, τον περίφημο ναό του Βήλου και το άγαλμα του Λέοντα της Αθηνάς, μοναδικό έργο ύψους τριών μέτρων.

Παράλληλα την Πέμπτη, όπως ανέφερε πηγή του συριακού στρατού στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση ενάντια σε προπύργιο του ΙΚ στην επαρχία Χομς.