«Εμείς δεν συμφωνούμε σε καμία περίπτωση με τις θέσεις που εκφράζετε, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αλλωστε οι διαφωνίες σας στο Προσφυγικό αλλά και στα κοινωνικά ζητήματα είναι επί της διαχείρισης, όχι επί της ουσίας». Τάδε έφη Δημήτρης Κουτσούμπας στο Συμβούλιο Αρχηγών.

Ομολογουμένως, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ δεν είχε κανέναν λόγο να συμφωνήσει. Κι αυτό γιατί η γενική εκτίμηση που επικρατεί στον Περισσό είναι ότι το τελευταίο διάστημα το κύρος του κόμματος αυξήθηκε σε τμήματα του κόσμου που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διμήνου. Το ενδιαφέρον είναι ότι η διαπίστωση αυτή όχι μόνο δεν εφησυχάζει το ΚΚΕ, αλλά, αντίθετα, οδηγεί τον Κουτσούμπα να θέσει όλο τον μηχανισμό σε κατάσταση συναγερμού καθώς πιστεύει πως οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Στον Περισσό υποστηρίζουν πως η όξυνση του προσφυγικού προβλήματος, η γενικευμένη αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που προετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κλίμα γενικευμένης αστάθειας. Και όπως αναφέρουν τα κορυφαία του στελέχη, αυτό μπορεί να σημαίνει από πτώση της κυβέρνησης μέχρι και θερμό επεισόδιο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία με επίκεντρο τη Συρία.

ΤΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ. Από το μυαλό του γραμματέα του ΚΚΕ δεν φεύγει στιγμή η σκέψη πως η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα. Φοβάται πως η εμφάνιση των συμμαχικών πλοίων δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τη μείωση των προσφυγικών ροών, αλλά κυρίως με τη μεγαλύτερη στρατιωτική του ισχύ στην περιοχή ως αντίβαρο στη ρωσική εμπλοκή στη Συρία. Τον προβληματίζει έντονα το γεγονός πως σε αυτή τη σύγκρουση ίσως να υπάρξει και άμεση εμπλοκή της Ελλάδας.

Μια ακόμα ανησυχητική εκτίμηση που προκύπτει από τη νατοϊκή παρουσία είναι πως μπορεί να ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας για νέες αξιώσεις που θα φτάνουν ακόμη και στο σημείο συνδιοίκησης στο Αιγαίο.

Και μπορεί το Προσφυγικό αυτή τη στιγμή να βρίσκεται παντού σε πρώτο πλάνο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο Κουτσούμπας αφήνει σε δεύτερη μοίρα το εσωτερικό μέτωπο. Η ολομέτωπη σύγκρουση με την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό αποτελεί προτεραιότητα για το ΚΚΕ. Είναι ίσως η πρώτη φορά την τελευταία πενταετία που πιστεύουν ότι μπορούν να μπλοκάρουν ένα μνημονιακό πακέτο. Σε αυτή τη μάχη ρόλο πρωταγωνιστή θα αναλάβουν οι κόκκινοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και ο ίδιος ο γραμματέας του, που αναμένεται να πραγματοποιήσει παρέμβαση στη Βουλή κατά την οποία θα ζητήσει από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μην ψηφίσουν το Ασφαλιστικό, διότι θα επιφέρει ανατροπές που ίσως να είναι μη αναστρέψιμες για τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων.

ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ. Ο γραμματέας του ΚΚΕ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο. Θεωρεί πως το σκηνικό είναι ακόμα πολύ ρευστό και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν ανακατατάξεις και καραμπόλες στα υπόλοιπα κόμματα.

Σε αυτό, κατά τη γνώμη του, μπορεί να παίξει ρόλο η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα δυσκολέψει τα άλλα κεντρώα σχήματα. Επίσης, πιστεύει πως οι εξελίξεις στην Κεντροδεξιά θα αποκρυσταλλώσουν και την κατάσταση στον άλλο πόλο. Για το αν δηλαδή θα δημιουργηθεί νέο κόμμα στο Κέντρο ή αν τελικά αυτή η κινητικότητα θα οδηγήσει στην ενίσχυση του διπόλου ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Παράλληλα, σε καμία περίπτωση δεν υποτιμά την επιμονή του Βασίλη Λεβέντη για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, παρότι ο ίδιος την απορρίπτει μετά βδελυγμίας. Αλλωστε, εκτιμά πως η πυκνότητα των εξελίξεων μπορεί να είναι τόσο έντονη το επόμενο διάστημα, που ίσως οδηγήσει αναγκαστικά σε μια λύση «κυβέρνησης Παπαδήμου».