Κίτρινη κάρτα και για την εθνική σύνταξη βάζουν οι δανειστές, καθιστώντας περίπλοκη την αυριανή επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Εργασίας για το τελικό κείμενο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Εκτός από το μείζον θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης των νέων συντάξεων και τις περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις, οι δανειστές επιμένουν η εθνική σύνταξη να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια ύστερα από 20 χρόνια ασφάλισης (και όχι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με 15 έτη ασφάλισης όπως προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου). Θεωρούν μάλιστα υψηλό για βάση συζήτησης το ποσό των 384 ευρώκαι ζητούν τη μείωση της εθνικής σύνταξης στα 320 ευρώ.
Ενα σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να καθιερωθεί εθνική σύνταξη τριών ταχυτήτων αλλά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια (384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης, 290 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης, κάτω από 290 ευρώ με λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης).

Πάντως οι θεσμοί απέκλεισαν να δοθεί στους ήδη συνταξιούχους αγρότες, ενώ η κυβέρνηση ήδη πρότεινε μειωμένη εθνική σύνταξη στους αγρότες που θα επιλέξουν εισφορές κάτω του 20% για κύρια ασφάλιση. Πρέπει να επισημανθεί –όπως προβλέπεται στο σχέδιο Κατρούγκαλου –ότι η εγγυημένη από το κράτος εθνική σύνταξη, ύψους 384 ευρώ, θα δίνεται με τέτοιες προϋποθέσεις ώστε μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων –κυρίως ΑμεΑ με αναπηρία μικρότερη του 80% και όσοι/ες φύγουν με μειωμένη σύνταξη πριν από την ηλικία των 67 ετών –θα παίρνουν πολύ λιγότερα από αυτό το ποσό.

Είναι ενδεικτικό ότι με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 67% ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει μόνο το 50% της εθνικής σύνταξης, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79% θα λαμβάνει το 75% της εθνικής σύνταξης!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΑΓΡΟΤΕΣ. Εξάλλου κλείδωσε η εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών (από 1-1-2017). Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 στους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με αντίτιμο, όμως, χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη). Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%. Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τρία επόμενα χρόνια.

ΕΦΑΠΑΞ. Επίσης περικοπές έως 20% έρχονται και στα εφάπαξ. Το υπό διαπραγμάτευση σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου εξισώνει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους και προβλέπει ότι θα εφαρμοστεί για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις –περί τις 62.000 στους 37 τομείς και κλάδους Πρόνοιας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα –ο τύπος υπολογισμού που είχε θεσμοθετηθεί το 1992 μόνο για νέους ασφαλισμένους (όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1-1-1993). Εξάλλου μειώσεις άνω του 30% έρχονται και για το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού το ΜΤΠΥ είναι στο κόκκινο και αδυνατεί να πληρώσει τα μερίσματα στους 284.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους του.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ – ΕΚΑΣ

Και ψαλίδι και μαχαίρι

Για τις επικουρικές συντάξεις, το τελικό ύψος των περικοπών θα κριθεί από την τελική απάντηση των δανειστών στην ελληνική πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Αν η μείωση γίνει κλιμακωτά από 2% έως 20% για συντάξεις άνω των 170 ευρώ στο υπερβάλλον ποσό, η απόδοση ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Αν εξοικονομηθούν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ από την αύξηση της εισφοράς 1%, τότε θα καλυφθεί το έλλειμμα του Ταμείου που ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά το ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων), κόβεται από φέτος για 60.000 χαμηλοσυνταξιούχους λόγω της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων. Ο ένας στους πέντε συνταξιούχους που παίρνουν το ΕΚΑΣ θα είναι για φέτος ο χαμένος του νέου νομοσχεδίου. Τονίζεται ότι σταδιακά μέχρι 1-1-2020 θα κόβεται το επίδομα και στους υπολοίπους (συνολικά οι δικαιούχοι είναι 300.000) ώστε να καταργηθεί εντελώς.