Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τη Γαλλία και την Ιταλία ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους δημιουργούν κίνδυνο πρόκλησης ντόμινο σε άλλες χώρες του μπλοκ.

Οι οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας καθώς και της Πορτογαλίας, της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας χαρακτηρίζονται από «υπερβολικές ανισότητες» ανέφερε χθες η Κομισιόν. Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τώρα την επιτήρηση που ασκεί στις δαπάνες των χωρών αυτών και προειδοποίησε για κίνδυνο αύξησης του δημόσιου χρέους τους.

«Οι βασικοί λόγοι ανησυχίας είναι η ύπαρξη υψηλών επιπέδων χρεών, είτε είναι κρατικά είτε ιδιωτικά είτε εξωτερικά, οι προκλήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα ή/και η μείωση της ανταγωνιστικότητας» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις από το Στρασβούργο.

ΧΑΜΗΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Η ΕΕ εξακολουθεί να αναζητά τρόπους για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης. Η ανάπτυξη φέτος σε όλη την ΕΕ αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,9% και η ανεργία στο 9%. Στην έκθεσή της η Κομισιόν άσκησε κριτική στη Γαλλία για αύξηση του δημόσιου χρέους και για επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας. Η ίδια έκθεση αναφέρει ακόμη ότι οι εξελίξεις αυτές μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλες χώρες.

Η Ιταλία έχει χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την ευρωζώνη ύστερα από αυτό της Ελλάδας. Το υψηλό χρέος και η «παρατεταμένη χαμηλή παραγωγικότητα» στην οικονομία της Ιταλίας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η ΕΕ αύξησε την επιτήρηση στους εθνικούς προϋπολογισμούς μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους που άρχισε το 2010 από την Ελλάδα. Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει μέχρι τώρα πρόστιμο σε κάποια χώρα για παραβίαση των κανόνων, αλλά έχει χτυπήσει πολλές φορές το καμπανάκι σε κράτη-μέλη.

© Bloomberg News