Εκκληση προς την κυβέρνηση για συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πλατεία Βικτωρίας, με πρόσφυγες και μετανάστες να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, κινδύνους και έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης, απηύθυνε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, τόνισε ότι προτίθεται να παραχωρήσει και νέο χώρο για την φιλοξενία προσφύγων, υπό τον όρο ότι θα αδειάσει η πλ.Βικτωρίας.

Ειδικότερα, για την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες εκεί, ο δήμαρχος Αθηναίων διατύπωσε πολύ προσεκτικά την απάντησή του: «Φροντίζουμε να είμαστε παρόντες, να καθαρίζουμε, έχουμε ζητήσει την συνδρομή της αστυνομίας για την φύλαξη. Δεν θέλουμε να μοιράζονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Δεν θέλουμε να γίνει ατύπως [ένας καταυλισμός]».

Ο δήμαρχος Αθηναίων απηύθυνε προ ολίγων ημερών έκκληση να μην μοιράζονται τρόφιμα στους πρόσφυγες και μετανάστες από πολίτες, ζητώντας να απευθύνονται σε οργανωμένες δομές του Δήμου Αθηναίων ή σε εθελοντικές οργανώσεις.

Ως λύση στο πρόβλημα, ο δήμος προκρίνει την παραχώρηση ενός νέου χώρου για τη στέγαση προσφύγων και για το λόγο αυτό ο κ. Καμίνης προανήγγειλε πως θα έχει επικοινωνία με τον κ. Βίτσα, που ανέλαβε την ευθύνη του κεντρικού συντονισμού.

Σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει ο δήμος Αθηναίων και το καλοκαίρι, όταν διέθεσε τον χώρο στον Ελαιώνα προκειμένου να αδειάσει η πλ.Βικτωρίας στην οποία είχαν βρει «καταφύγιο» εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Πάντως, ο Ελαιώνας, όπως και τα υπόλοιπα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και μετεγκατάστασης, είναι ανοιχτές δομές, κάτι που σημαίνει ότι οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να αποχωρούν από αυτές και να πηγαίνουν όπου επιθυμούν.

Κλειστά κέντρα, όπως της Κορίνθου, προβλέπονται μόνο για τους παράτυπους μετανάστες, προκειμένου από εκεί να γίνονται οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία ή τις χώρες καταγωγής.

Ενδεικτικό είναι ότι πολλοί, από τους δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην πλ.Βικτωρίας, έχουν φύγει από τον χώρο προσωρινής φιλοξενίας του Ελληνικού, θεωρώντας ότι στο κέντρο της Αθήνας έχουν περισσότερες πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με τους διακινητές που υπόσχονται ότι θα τους περάσουν από τα σύνορα.

Αντίστοιχα, εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει άλλα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας για να βρεθούν στην Ειδομένη, υπό άθλιες συνθήκες, μόνο και μόνο με την ελπίδα ότι όσο πιο κοντά στα σύνορα βρίσκονται, τόσο πιο πιθανό είναι να περάσουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην κεντρική Ευρώπη.

Στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί ήδη 12.000 πρόσφυγες και στην πλατεία Βικτωρίας μερικές εκατοντάδες. Συνολικά, στη χώρα βρίσκονται τουλάχιστον 31.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με τον αριθμό αυτόν να αυξάνεται καθημερινά, καθώς στη χώρα εισέρχονται τουλάχιστον 1.000 άτομα, ενώ από τα σύνορα περνούν κατά μέσο όρο 100.