Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 70 τραυματίστηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις που διέπραξαν καμικάζι στην νοτιοκεντρική Σομαλία την Κυριακή, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οι επιθέσεις διαπράχθηκαν στην πόλη Μπαϊντόα, 245 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Η μία από τις επιθέσεις είχε στόχο εστιατόριο και σημειώθηκε από βομβιστή-καμικάζι, ενώ η δεύτερη έγινε με την χρήση οχήματος παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών, το οποίο ο οδηγός του ανατίναξε κοντά σε φαρμακείο.

Ο βραχίονας της Αλ Κάιντα

Η οργάνωση αλ Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση, υποστηρίζοντας ότι στοχοθέτησε «κυβερνητικούς αξιωματούχους και δυνάμεις» των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της Σέιχ Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Aμπντι Οσμάν, τα περισσότερα θύματα ήταν άμαχοι.

Την Παρασκευή η αλ Σεμπάμπ είχε διαπράξει άλλη μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο την οποία ακολούθησαν σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, με τις σομαλικές αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 14 νεκρούς.

Η οργάνωση αλ Σεμπάμπ, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στην Σομαλία, μάχεται για την ανατροπή της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας.