Η μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων στις ΗΠΑ και σε άλλες αναπτυγμένες οικονομίες που καταγράφεται μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 προκαλεί ανησυχία και –ώς έναν βαθμό –έκπληξη. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το 2014 οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Σε πρόσφατη επιστολή του στους επικεφαλής των εταιρειών του S&P 500, ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock –που είναι ο μεγαλύτερος όμιλος διαχείρισης επενδύσεων στον κόσμο -, εξέφρασε ανησυχία για την πρακτική μεγάλων επιχειρήσεων να θυσιάζουν επενδύσεις που μπορούν να προσδώσουν μελλοντική αξία προκειμένου να μοιράσουν μερίσματα και να επαναγοράσουν μετοχές. Η επιβολή κλιμακωτού φόρου κερδών κεφαλαίου με συντελεστές που θα μειώνονται καθώς θα αυξάνονται οι επενδύσεις θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την πρακτική αυτή. Ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν μια τέτοια απόδοση είναι ο Λάρι Φινκ και η Χίλαρι Κλίντον. Ο Φινκ ζητά επίσης από τις εταιρείες να εκπονούν στρατηγικά σχέδια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και να συνδέσουν τις αμοιβές των μάνατζερ με την υλοποίησή τους.

Τα σχέδια θα πρέπει να καλύπτουν περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς τομείς καθώς και τους τομείς της διακυβέρνησης, αφού έτσι μπορεί να αυξήσει την αξία της μια εταιρεία σε μακροπρόθεσμη βάση. Με τον τρόπο αυτό τόσο οι εταιρείες όσο και οι επενδυτές τους θα μπορούν να επικεντρωθούν καλύτερα στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων αυτών στόχων. Καθοριστικός βέβαια παράγοντας για τις επενδύσεις θα παραμείνει ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας καθώς και η καταναλωτική ζήτηση.

* Η Λόρα Τάισον έχει διατελέσει επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ και είναι καθηγήτρια στα Haas School of Business και University of California, Berkeley