Οριστική είναι πλέον η περικοπή και στις καταβαλλόμενες συντάξεις μέσα από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και η επιβολή (νέας) έκτακτης εισφοράς για τους σημερινούς συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.
Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αυτές τις ημέρες ξαναγράφεται, προκειμένου να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις και αλλαγές μετά τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Οπως δήλωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, βρισκόμαστε κοντά με τους Ευρωπαίους όσον αφορά το Ασφαλιστικό, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αλλά με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει. Σε αυτές τις «παραμετρικές» αλλαγές, το κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε - ως ενδεχόμενα - μεταξύ άλλων περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και μείωση του ανώτατου πλαφόν για κύρια σύνταξη  (σήμερα 2.700 ευρώ) και για πολλαπλές συντάξεις (σήμερα 3.000 ευρώ).

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Το πακέτο των σεναρίων - για περικοπές των καταβαλλόμενων υψηλών κύριων συντάξεων, των επικουρικών, του εφάπαξ, καθώς και του μερίσματος των δημοσίων υπαλλήλων που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές - προβλέπει τα εξής:
1. Μειώσεις υφιστάμενων κύριων συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ ή άνω των 1.000 ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς (με κλίμακα) για συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.
2. Μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης από το 2.772 ευρώ που είναι σήμερα στο επίπεδο των 2.200 ευρώ.
3. Εισοδηματικά κριτήρια στην καταβολή της εθνικής σύνταξης.
4. Μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης. Η μείωση θα είναι κλιμακωτή από το 15ο έτος έως το 19ο έτος και θα λαμβάνεται ολόκληρη μόνο με τη συμπλήρωση του 20ού έτους ασφάλισης.
5. Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθούν στο 7%.
6. Μειώσεις στο μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπου 280.000 δικαιούχους. Στο υπουργείο Εργασίας έχει ετοιμαστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των μερισμάτων, που οδηγεί σε μειώσεις κατά 30% ή και 40%. Ηδη δάνειο ύψους 16 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ θα λάβει τελικά το Μετοχικό Ταμείο προκειμένου να καταβάλλει, με καθυστέρηση, την ερχόμενη Τρίτη 1η Μαρτίου, το μέρισμα σε 284.000 συνταξιούχους του Δημοσίου.
7. Μειώσεις έως και 15% στο εφάπαξ του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
8.  Σειρά εκπτώσεων έως και 50% στην ασφαλιστική εισφορά του 20% επί του εισοδήματος των αγροτών, των επιστημόνων και πιθανόν και των νέων επαγγελματιών για μια περίοδο που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμα και τα 5 χρόνια. Το ασφαλιστικό προσχέδιο προέβλεπε σταδιακή μετάβαση στο 20% μόνο για τους αγρότες (14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019) και άμεση μετάβαση στο 20% για τους  επιστήμονες και τους επαγγελματίες.

ΤΟ ΕΚΑΣ. Σημειώνεται ότι στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για το 20% των δικαιούχων του. Οσον αφορά το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου (με το οποίο οι νέες συντάξεις μειώνονται έως και 30%), οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερες νέες συντάξεις.

Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι με την ελληνική πρόταση, όσοι φεύγουν με λίγα χρόνια (15-20) ευνοούνται.

Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε νέες δηλώσεις του επιμένει πως η μείωση κύριων συντάξεων αποτελεί κόκκινη γραμμή και ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε περικοπές ακόμη και αν οι πιστωτές το απαιτήσουν.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας δια του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου επιχείρησε την Παρασκευή να διαψεύσει το δημοσίευμα για την επιβολή έκτακτης εισφοράς, ειδικά για τους συνταξιούχους. 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα προέρχεται από ανώτατες πηγές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από