Οσοι καλοπροαίρετοι πίστευαν ακόμη ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης ή και συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων διαψεύστηκαν παταγωδώς το βράδυ της Τετάρτης.
Ο Πρωθυπουργός δεν άφησε κανένα περιθώριο. Ανακύκλωσε από το βήμα της Βουλής ακόμη και μια υπόθεση Μπόργιανς (ή κάπως έτσι...) για να επιτεθεί στην αντιπολίτευση.
Κατόπιν αυτών αναρωτιέμαι αν πώς και σε ποιο κλίμα θα γίνει πλέον έστω και το Συμβούλιο Αρχηγών για το Προσφυγικό. Με ποια λογική υβριστές και υβριζόμενοι θα κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι.
Υπενθυμίζω παρεμπιπτόντως ότι η σημερινή κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη κυβέρνηση και το πρώτο κόμμα από το 1974 που επιτίθενται επισήμως στη σύζυγο πολιτικού αρχηγού της αντιπολίτευσης, υιοθετώντας σχετικά δημοσιεύματα του δημοσιογραφικού υποκόσμου.
Εως τώρα ο στοιχειώδης πολιτικός πολιτισμός της δημοκρατίας μας άφηνε τα γυναικόπαιδα έξω από την αντιπαράθεση και περιόριζε τη σύγκρουση σε κάποια όρια αστικής αγωγής και ήθους.
Τώρα, φαίνεται ότι ακόμη κι ο στοιχειώδης πολιτικός πολιτισμός μπήκε στο ντουλάπι.
Για ποιον λόγο και με ποιον σκοπό; Εχασε η κυβέρνηση την ψυχραιμία της μπροστά στον όγκο των προβλημάτων που την πλακώνουν;
Θέλησε απλώς να τονώσει το φρόνημα των βουλευτών και των στελεχών της που προπηλακίζονται στα τέσσερα σημεία της επικράτειας;
Αποφάσισε να παίξει τα ρέστα της κι αν πέσει να πέσει τουλάχιστον φωνάζοντας;
Ολες οι εκδοχές έχουν τη λογική τους. Υποψιάζομαι όμως πως συμβαίνει κάτι βαθύτερο και χειρότερο: η κυβέρνηση πολιτεύεται έτσι διότι ούτε ξέρει ούτε μπορεί να πολιτευτεί διαφορετικά.
Μόνο με μια ακατάπαυστη εχθροπάθεια κι έναν συνεχή εκφοβισμό των αντιπάλων της. Αυτό έκαναν έως τώρα στην πολιτική διαδρομή τους και δεν έχουν άλλο ρεπερτόριο.
Μένει να αποδειχτεί αν οι άλλοι θα αποδεχτούν τον εκφοβισμό.
Δύσκολο. Ο Μητσοτάκης, ας πούμε, θα πρέπει να αναζητήσει πλέον πολύ ισχυρά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει στην κοινή γνώμη τη συμμετοχή του σε ένα Συμβούλιο Αρχηγών ακόμη και για το Προσφυγικό - κάτι που προφανώς ισχύει και για τους υπόλοιπους.
Αν ο αρχηγός της ΝΔ διατηρούσε την ψευδαίσθηση ότι μετείχε σε μια συζήτηση μεταξύ τσαγιού και συμπάθειας, μάλλον θα πρέπει εφεξής να αναθεωρήσει ριζικά τις συμπεριφορές και το ύφος του.
Το άθλημα είναι street fight!..
Υπό αυτή την έννοια, η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Βουλή είχε ίσως ένα μεγάλο πλεονέκτημα: ξεκαθάρισε τα πράγματα κι επανέφερε στο προσκήνιο το «ή εμείς ή αυτοί».
Η διαφορά είναι στη συγκυρία και στον συσχετισμό.
Διότι τώρα οι μεν γίνονται κάθε μέρα και λιγότεροι. Ενώ οι δε όλο και περισσότεροι.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από