Το φάντασμα του Plan B που θα μετατρέψει τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ σε έναν απέραντο φράχτη και θα εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα πλανάται πάνω από τη χώρα, καθώς η Αυστρία και οι χώρες του βαλκανικού διαδρόμου αποφάσισαν χθες κοινά μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών στον βαλκανικό διάδρομο. Την ίδια ώρα, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, η κυβέρνηση πάσχιζε με παρεμβάσεις προς το Βερολίνο να επισπεύσει την έναρξη της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο που έχει κολλήσει στην τουρκική πλευρά.
Σφυροκοπούντην Ελλάδα

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν οι υπουργοί εννέα βαλκανικών χωρών με την Αυστρία δηλώνουν αποφασισμένοι να μειώσουν τις προσφυγικές ροές στον βαλκανικό διάδρομο και να υποβάλουν την Ελλάδα στο μαρτύριο της σταγόνας. Οπως είπε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνο για εκείνους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Η διάκριση, όμως, για το ποιος ανήκει και ποιος όχι στην εν λόγω ομάδα θα είναι στη δικαιοδοσία των επιμέρους χωρών, πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα. Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων, όπερ σημαίνει ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα για την ελληνική πλευρά.

Αυτό σημαίνει ότι αν η καταγραφή που έχει γίνει από την ελληνική πλευρά θεωρείται ανεπαρκής στα σύνορα με την ΠΓΔΜ (κάτι που ήδη συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό), οι αιτούντες άσυλο δεν θα μπορούν να περάσουν τα σύνορα. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι όσοι έχουν πλαστά έγγραφα θα επαναπροωθούνται στα ελληνικά σύνορα. Αποφασίστηκε μάλιστα να ενισχυθούν τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα με 20 επιπλέον αυστριακούς αστυνομικούς, την ώρα που στη Βιέννη δήλωναν ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να στηριχθεί με όλους τους τρόπους.

Η Βιέννη συνέχισε και χθες να σφυροκοπεί την Ελλάδα. Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς υπεραμύνθηκε της αυστριακής πρωτοβουλίας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έδειξε καμία προθυμία για τη μείωση των ροών κι ότι το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να αφήνει τους πρόσφυγες να περνούν σε άλλες χώρες.

Μόνη παραφωνία στο εχθρικό για την Ελλάδα κλίμα ήταν η τοποθέτηση του σέρβου υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση στο Προσφυγικό χωρίς την Ελλάδα, ενώ παραδέχθηκε ότι το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ θα προκαλούσε μεγάλη πίεση στη χώρα. Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε και ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, δηλώνοντας ότι η χώρα του «δεν έλαβε μια μονομερή απόφαση» αλλά απλώς «αντέδρασε στις εξελίξεις σε άλλες χώρες».

Κοµισιόν εναντίον Αυστρίας

«Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει» σχολίαζε χθες ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε «διαμάχη» με την Αυστρία. Σχολιάζοντας τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη της Βιέννης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Κοτζιά ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τόνισε ότι «δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν». «Είμαστε όλοι της άποψης ότι πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα και δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει» τόνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, πρόσθεσε, «σε αυτά τα θέματα θα πρέπει να προχωρήσουμε μόνο αν σταθούμε όλοι μαζί από κοινού ως Ευρωπαίοι, ως ΕΕ, και βρούμε κοινή λύση. Και σε αυτό περιλαμβάνεται βεβαίως και η Ελλάδα».

Για τη νατοϊκήεπιχείρηση στο Αιγαίο

Προς ολοκλήρωση έβαινε αργά χθες το βράδυ η συμφωνία για το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, κατόπιν πιέσεων της Γερμανίας. Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι επιτεύχθηκαν θετικές αλλαγές για την ελληνική πλευρά.