Στα 758 εκατ. ευρώ, που είναι η υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του ομίλου διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και αφού αφαιρεθεί η επίπτωση της διακύμανσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου) για τα Ελληνικά Πετρέλαια το 2015, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν.

Αντίστοιχα τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 268 εκατ. ευρώ, έναντι 2 εκατ. το 2014, ενώ τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη ήταν πέρυσι 45 εκατ. (έναντι ζημιών 369 εκατ. το 2014).

Η διαφορά σε σχέση με τα συγκρίσιμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση των διεθνών τιμών των καυσίμων που προκάλεσε ζημίες λόγω μείωσης της αξίας των αποθεμάτων άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Η εγχώρια ζήτηση καυσίμων, σύμφωνα με τα αρχικά επίσημα στοιχεία, ανήλθε το 2015 σε 8,6 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με το 2014, κυρίως λόγω της σημαντικής ενίσχυσης κατά 43% της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης.

Η ζήτηση για καύσιμα κίνησης παρέμεινε σταθερή, με το ντίζελ να σημειώνει αύξηση 3%, αντισταθμίζοντας αντίστοιχες απώλειες στη βενζίνη.

Ο όμιλος ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη, αναφορικά με το πρόγραμμα δανειακών υποχρεώσεων του 2016, ότι σκοπεύει να αποπληρώσει ευρωομόλογο ύψους 400 εκατ. δολαρίων, χρησιμοποιώντας ταμειακά διαθέσιμα και υφιστάμενες πιστωτικές γραμμές, ενώ προγραμματίζεται επιστροφή στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες.

Αναφορικά με την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία SOCAR, επισημαίνεται ότι οι διαδικασίες έγκρισης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι «στο πλαίσιο ενεργειών για την αλλαγή της δομής της συναλλαγής ώστε να είναι αποδεκτή από τις Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ελέγχου από ενδιαφερόμενα μέρη για την εν μέρει εξαγορά του ποσοστού που έχει συμφωνήσει να αποκτήσει η SOCAR».

Τέλος, στις αρχές του 2016 ο Όμιλος συμφώνησε με την BP plc. την επέκταση της συμφωνίας αποκλειστικής χρήσης των εμπορικών σημάτων της ΒΡ για καύσιμα εδάφους στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2020, με δυνατότητα περαιτέρω ανανέωσης για 5 ακόμα έτη.