Τορπιλίζει η Τουρκία τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο. Σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές, η Αγκυρα εγείρει πολλαπλά ζητήματα στις συζητήσεις για το επιχειρησιακό σχέδιο της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο που γίνονται στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, ενώ αρνείται την επαναπροώθηση προσφύγων στα παράλιά της, κάτι που υποτίθεται ότι είναι το βασικό σκεπτικό της επιχείρησης.

Η Αγκυρα διά του εκπροσώπου της στη Στρατιωτική Επιτροπή, η οποία έχει αναλάβει τη χάραξη του επιχειρησιακού πλάνου το οποίο θα εγκριθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων προκειμένου να κινηθεί με σαφή εντολή η νατοϊκή δύναμη SNMG2 στο Αιγαίο, μπλόκαρε μέχρι την περασμένη Παρασκευή σημαντικές πτυχές της επιχείρησης. «Εγώ δεν μπορώ να εφαρμόσω αυτά τα πράγματα, δεν έχω τέτοιες οδηγίες», φέρεται να είπε, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο τούρκος εκπρόσωπος στην τελευταία συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας χωρίς να απαντά στο βασικό ερώτημα: τι θα συμβαίνει με τις βάρκες που θα εντοπίζονται από τα στρατιωτικά μέσα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και οι οποίες υποτίθεται ότι πρέπει να επιστρέφουν στα τουρκικά παράλια.

Η ΠΑΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ. Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας ξεκινούν από το ίδιο το σκεπτικό της νατοϊκής συνδρομής, καθώς η Αγκυρα απορρίπτει τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στα παράλιά της, ενώ φθάνει μέχρι την πάγια τακτική της να μεταφέρει στο επίπεδο της Συμμαχίας όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η Τουρκία δεν θέλει να αναπτυχθούν στρατιωτικά μέσα στα Δωδεκάνησα –με το πάγιο επιχείρημα περί αποστρατιωτικοποίησης -, εφόσον γίνει χρήση εναέριων μέσων, δεν αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της Ελλάδας εντός του FIR Αθηνών (10 ναυτικά μίλια), βάζει θέμα για την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου και θέτει το σύνολο των αμφισβητήσεών της που έχουν περάσει στις οδηγίες Λουνς (σύμφωνα με τις οποίες εξαιρούνται οι «διαφιλονικούμενες περιοχές» από τους συμμαχικούς σχεδιασμούς) στις σχετικές συζητήσεις.

Η Ελλάδα, η οποία συμφώνησε μέσα σε κάτι παραπάνω από ένα 24ωρο στη συνδρομή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, έχει διατηρήσει μέχρι στιγμής χαμηλούς τόνους στην όλη συζήτηση. Κι αυτό, διότι σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές, υπάρχουν άλλοι εντός της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας που φέρεται να είναι ενοχλημένοι από την τουρκική στάση.
Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή είναι ότι η επιχείρηση δεν περπατάει και ότι δεν πρόκειται να σημειωθεί πρόοδος στις σχετικές συζητήσεις αν δεν υπάρξει αμερικανική παρέμβαση στην τουρκική πλευρά.
Ερωτήματα εγείρονται, όμως, και για τον λόγο που η Αγκυρα συναίνεσε κατόπιν συνεννόησης με την Ανγκελα Μέρκελ στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αν στην πορεία ο στόχος της ήταν να την τορπιλίσει. Διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι η συναίνεση της τουρκικής ηγεσίας ήταν απλώς το πρόσχημα για να σύρει τη Συμμαχία στα τουρκοσυριακά σύνορα με τρόπο που να εξυπηρετούνται οι σχεδιασμοί της τόσο ως προς την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής όσο και ως προς το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού καντονιού στη Συρία.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι η Ελλάδα δεν είχε κανένα λόγο να μη δεχθεί την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και να βρεθεί κατηγορούμενη από τους ευρωπαίους εταίρους της.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ομως αν το νατοϊκό σχέδιο ναυαγήσει ή καθυστερήσει, οι άμεσες συνέπειες θα αφορούν την Ελλάδα αφού βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο και υπό προθεσμία στη Σένγκεν. Φαίνεται σχεδόν απίθανο, δεδομένων και των αυξημένων ροών που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο, να έχει σημειωθεί βελτίωση της κατάστασης μέχρι τις 6 Μαρτίου που θα γίνει η νέα σύνοδος Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας.

Τότε λήγει και η προθεσμία της άτυπης δέσμευσης που έλαβε από τους ευρωπαίους ομολόγους του ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν θα προχωρήσουν σε μονομερές κλείσιμο συνόρων. Διότι, παρά τα ευχολόγια των συμπερασμάτων στη σύνοδο κορυφής ότι η στρατηγική της ΕΕ για το Προσφυγικό θα αποδώσει μόνο εάν όλα τα στοιχεία της επιδιώκονται από κοινού, τα κράτη – μέλη χαράζουν ήδη τη δική τους πορεία, με κορυφαίο παράδειγμα την Αυστρία.