Στον πολιτικό μικρόκοσμό μας, τα χρόνια της κρίσης επικρατούν διάφοροι άγραφοι κανόνες οι οποίοι είναι οι μόνοι που ακολουθούνται με εξαιρετική συνέπεια. Ενας εξ αυτών απαντά στην ερώτηση: Ποια είναι η εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων; Απάντηση: «Να πέσει η κυβέρνηση και να ανέβουμε εμείς»! Πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ότι καθένας που «ανεβαίνει» κάνει τα ίδια και χειρότερα. Εγινε όμως εξουσία. Τα υπόλοιπα είναι ψιλά γράμματα!

Ετσι προχωρεί η πολιτική, σκοινί κορδόνι, ήτοι δεν πάει πουθενά! Ολοι προβάλλουν θεωρίες, κανείς δεν απαιτεί σοβαρότητα και συνέπεια, γιατί κανείς δεν διαθέτει ούτε το ‘να, ούτε τ’ άλλο. Κάθε κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει δικό της πρόγραμμα, αντιμνημονιακό βεβαίως, κι όλες εφαρμόζουν το Μνημόνιο, το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο! Πολλοί αναρωτιούνται πότε θα βάλουμε μυαλό. Ποιος θα απαντήσει;

Οταν ρωτώνται οι πολίτες σε ποιον χώρο του πολιτικού φάσματος αισθάνονται πιο κοντά, οι περισσότεροι απαντούν στην Κεντροαριστερά. Και Κεντροαριστερά δεν υπάρχει! Το δε εναπομείναν ΠΑΣΟΚ το καίνε κάθε βράδυ με μολότοφ, πιστεύοντας ότι καίγεται η Ιστορία! Ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ότι είναι η Αριστερά, όμως η καθημερινή πολιτική δεν πείθει ούτε τους ίδιους, γι’ αυτό καταφεύγουν στο γνωστό σόφισμα «Είμαι αριστερός γιατί είμαι εναντίον της Δεξιάς»!

Και η Δεξιά δεν πάει καλύτερα, χωρισμένη σε καραμανλικούς, μητσοτακικούς και καμμένους (ας αφήσουμε τη ΧΑ), παίρνει διάφορες μορφές κατά περίπτωση.

Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα είναι εδώ, διογκούνται και πολλαπλασιάζονται. Το Προσφυγικό απασχολεί πλέον όλη την Ευρώπη και τη διαιρεί. Τα πρώην σοσιαλιστικά κράτη δέχονται ευχαρίστως πρόσφυγες, αλλά μόνο από την Ουκρανία! Η ροή προσφύγων και μεταναστών από τις τουρκικές ακτές στα νησιά του Αιγαίου είναι ασταμάτητη. Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ τι ακριβώς θα κάνουν; Ναυμαχία με τα φουσκωτά;!

Tα οικονομικά προβλήματα αναμένουν λύση διά των μεταρρυθμίσεων, χωρίς μεταρρυθμίσεις!

Από την άλλη, φτήνυνε το πετρέλαιο σε τιμές απίθανες κι ακριβαίνουν προϊόντα και ΔΕΗ! Οταν θα ακριβύνει το πετρέλαιο, θα ξανακριβύνουν όλα!

Αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που πολλά τεκταίνονται (φανερά και κρυφά) στην ευρύτερη περιοχή μας, με τον κίνδυνο τα θιγούν ανεπανόρθωτα τα εθνικά μας συμφέροντα.

Εδώ που φτάσαμε, ζητείται (πάλι) κοινή λογική. Πριν οι καταστάσεις οδηγήσουν στα μη περαιτέρω, χρειαζόμαστε ένα μίνιμουμ συνεργασιών. Τουλάχιστον αυτό. Τουλάχιστον τώρα. Αύριο θα είναι αργά!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός