Ο νέος εκλογικός νόμος ενδέχεται να περιλαμβάνει και ένα μεικτό σύστημα εκλογής βουλευτών τόσο με λίστα όσο και με σταυρό, ακόμη και στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Πάντως, αν σε μία περιφέρεια κάποιο κόμμα κερδίσει μία μόνο έδρα, αυτή θα καταλαμβάνεται από τον υποψήφιο που συμμετείχε στη λίστα με σταυρό.

Παρά τις πληροφορίες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των βουλευτών σε λιγότερους από 300, ενώ αμετάβλητο αναμένεται να μείνει και το όριο του 3% για την είσοδο κόμματος στη Βουλή.

Μια ακόμη πρωτοβουλία που θα προκαλέσει μεγάλη συζήτηση είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ανώτατο όριο βουλευτικής θητείας που σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνάει τα 12 χρόνια. Αυτή η χρονική περίοδος θα αρχίσει να μετράει από την ημέρα που θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές και δεν θα έχει αναδρομική ισχύει.

ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια πρόταση η οποία είναι ιδιαίτερα προχωρημένη και ίσως θεωρηθεί απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων, παρότι από την κυβέρνηση θεωρούν πως θα εμβαθύνει τη δημοκρατική τους λειτουργία. Η σκέψη είναι πως όλα τα κόμματα για να καταρτίσουν τις λίστες τους ανά περιφέρεια θα πρέπει υποχρεωτικά να προχωρούν σε εσωκομματικές εκλογές, έτσι ώστε να μην μπορεί κανένας να αποκλείσει κανέναν. Η πρόταση αυτή πάντως προκαλεί εύλογα ερωτήματα καθώς σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν διαφορετικό καταστατικό, διαφορετικές διαδικασίες ανάδειξης στελεχικού δυναμικού και κατάρτισης εκλογικής λίστας.