Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έκτακτη συνάντηση με ηγέτες της Τουρκίας για την προσφυγική κρίση στις αρχές Μαρτίου, είπε σε δημοσιογράφους τα ξημερώματα της Παρασκευής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως, προς το παρόν, η συνάντηση έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμενόταν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη αλλά ακύρωσε το ταξίδι του λόγω της βομβιστικής ενέργειας στην Αγκυρα την Τετάρτη, που κόστισε τη ζωή σε 28 άτομα.

Μέρκελ: Προτεραιότητά μας το σχέδιο δράσης με Τουρκία

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από το τέλος της πρώτης μέρας της Συνόδου, οι εργασίες της οποίας λήγουν σήμερα Παρασκευή, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

«Η σημαντικότερη ανακοίνωση για μένα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε μόνο επιβεβαιώσει το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, αλλά έχουμε πει ότι είναι και η προτεραιότητά μας», είπε σχετικά με τη συμφωνία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και τη μάχη ενάντια στην παράνομη μετανάστευση.

Η Μέρκελ τόνισε πως και η Αυστρία υποστήριξε το σχέδιο, παρά την μονομερή απόφασή της ως χώρα να θέσει ανώτατο όριο ανά ημέρα στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέψει να εισέλθουν στο έδαφός της.

«Στην Ευρώπη είμαστε πάντα εταίροι», είπε η καγκελάριος.