Τη Μόσχα εμπλέκει η Αγκυρα στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χθες στην καρδιά του τουρκικού κράτους, κλιμακώνοντας μια κρίση διμερή που ξεκίνησε πριν από 3 μήνες με την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού από την τουρκική αεράμυνα. Από τη χθεσινή επίθεση έχασαν τη ζωή τους 28 μέλη του τουρκικού στρατού, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες. Οι τουρκικές Αρχές πιθανολόγησαν σχεδόν αμέσως ότι οι δράστες ήταν κούρδοι αντάρτες. Και χθες υποδείχθηκε ως δράστης από τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο Σαλίχ Νετσάρ, μέλος της συροκουρδικής οργάνωσης YPG την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική. Ο τούρκος πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν έμεινε εκεί. «Προειδοποιώ τη Ρωσία για ακόμη μία φορά» απείλησε. «Εάν συνεχιστούν αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις, θα θεωρηθεί το ίδιο υπεύθυνη με το YPG».

Ο Νταβούτογλου έκρινε επίσης ανεπαρκή την καταδίκη της επίθεσης από τη Μόσχα. Και ζήτησε από τους συμμάχους της Αγκυρας και ειδικά τις ΗΠΑ να εντάξουν το YPG (το πλήρες όνομα είναι Μονάδες Λαϊκής Αμυνας) στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Αγκυρα πιέζει και άλλες χώρες να σταματήσουν να στηρίζουν τους κούρδους αντάρτες. Εως τώρα, όμως, οι πιέσεις αυτές δεν έφεραν αποτέλεσμα. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης στηρίζουν το YPG επειδή είναι η πιο αποτελεσματική δύναμη στη Συρία στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Την υποστήριξή της, όμως, προσφέρει στρατηγικά και η Ρωσία, καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον της συριακής αντιπολίτευσης επέτρεψαν στους κούρδους αντάρτες να κερδίσουν έδαφος.

Κατά τον Νταβούτογλου, το YPG είναι «πιόνι του καθεστώτος Ασαντ και το καθεστώς έχει άμεση ευθύνη για την επίθεση στην Αγκυρα». Συνεπώς, «η Τουρκία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να λάβει οποιοδήποτε μέτρο κρίνει απαραίτητο εναντίον του συριακού καθεστώτος». Ο τούρκος πρωθυπουργός ενέταξε και το ΡΚΚ στο κάδρο των αυτουργών, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν εννόησε σαφώς ότι θα υπάρξουν αντίποινα. «Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το δικαίωμά της να προστατεύει τον εαυτό της πάντοτε, οπουδήποτε και με κάθε ευκαιρία» δήλωσε μετά τις ολονύκτιες επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων στα προπύργια του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ.

Πρόεδρος και πρωθυπουργός δεσμεύθηκαν να παρουσιάσουν στοιχεία στον υπόλοιπο κόσμο που θα αποδεικνύουν τη σχέση της συροκουρδικής οργάνωσης με το ΡΚΚ –κουρδικό κόμμα που χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση. «Στη διεθνή κοινότητα, και ειδικά στους φίλους μας, θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει αντιληπτή η σχέση» τόνισε ο Ερντογάν. Το YPG, πάντως, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση της Αγκυρας. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι η Τουρκία προσπαθεί να βρει ένα πρόσχημα ενοχοποιώντας τους σύρους Κούρδους για να επιτεθεί στη Συρία. Σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», τουλάχιστον 400 ισλαμιστές μαχητές πέρασαν στη Συρία χθες τη νύχτα σε μια περιοχή που διεκδικούν οι Κούρδοι του YPG.