Το θετικό κλίμα στην πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ είχε φανεί ήδη από την προηγηθείσα Σύνοδο του ΕΛΚ, όταν η γερμανίδα καγκελάριος παρενέβη για να στηρίξει τον πρόεδρο της ΝΔ στη διαμάχη του με τον αυστριακό αντικαγκελάριο Ράινχολτ Μιτερλένερ, ο οποίος επιχείρησε να κατευθύνει την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά προς μια σκληρή απόφαση που θα έφερνε πιο κοντά το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων.

Η παρέμβαση του επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών της Αυστρίας ανέβασε το θερμόμετρο στη Σύνοδο του ΕΛΚ, καθώς τάχθηκε χωρίς περιστροφές υπέρ του αποκλεισμού των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, με βασικό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ανακοπούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Κεντρική Ευρώπη.

ΣΥΜΜΑΧΟΣ. Η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε άμεση, έχοντας σύμμαχο την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία αποδοκίμασε τον Αυστριακό. Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως επιβεβαιώνουν και από το γαλάζιο επιτελείο, τόνισε ότι ένας διασυνοριακός αποκλεισμός της χώρας μας δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, γιατί ακόμη κι αν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, τότε πολύ γρήγορα θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι για να καταλήγουν οι πρόσφυγες σε όσες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιλέξει ως τελικό προορισμό. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν μπορεί να μεταφερθεί η συνοριακή γραμμή της Ευρώπης από το Αιγαίο στα Σκόπια» ήταν το δικό του μήνυμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ανάλογη παρέμβαση ακολούθησε στη Σύνοδο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς από τη γερμανίδα καγκελάριο, η οποία χαρακτήρισε «βιαστικό» τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας και υπεραμύνθηκε της ελληνικής θέσης ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν θα οδηγήσει σε λύσεις.

Μία ώρα αργότερα τις ίδιες θέσεις διατύπωσε και στη συνάντηση γνωριμίας που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι το κλειδί στο Προσφυγικό βρίσκεται στην Τουρκία. Η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο θα παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις, ιδίως ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αγκυρα απέναντι στην ΕΕ και για την οποία θα ξεκινήσει η οικονομική ενίσχυσή της από τα κοινοτικά ταμεία (με τρία δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί ήδη). «Η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί πολύ καλύτερα» τόνισε με έμφαση και πρόσθεσε ότι είναι θετικό που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα εμφανίζονται με ενιαία γραμμή για το ζήτημα.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ. Η Ανγκελα Μέρκελ δεν άφησε αμφιβολία στον πρόεδρο της ΝΔ και τους συνεργάτες του ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά απέφυγε κάθε αναφορά που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως σύσταση και, πολύ περισσότερο, πίεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, ωστόσο, ρώτησε για τη στάση της ΝΔ στο Ασφαλιστικό –για να λάβει την κατηγορηματική απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει την πρόταση που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση. Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κινείται με δύο πλειοψηφίες στη Βουλή και να βασίζεται για τα δύσκολα θέματα στη στήριξη της αντιπολίτευσης –θέση με την οποία ούτε η γερμανίδα καγκελάριος έδειξε να διαφωνεί. Κατά τις ίδιες πηγές, μάλιστα, η Ανγκελα Μέρκελ αντέδρασε θετικά στην επισήμανση Μητσοτάκη ότι δεν θα μιλάει με δύο γλώσσες, ανάλογα με το αν απευθύνεται στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό της χώρας.

Από το γαλάζιο επιτελείο χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα εποικοδομητική την πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη γερμανίδα καγκελάριο και εκτιμούν ότι ανοίγει έναν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας της νέας ηγεσίας της ΝΔ με το Βερολίνο. Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΕΛΚ, εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισε ότι είναι απολύτως απαραίτητο η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της με την ολοκλήρωση όλων των δομών που θα εξασφαλίζουν ασφαλή έλεγχο των συνόρων.

Τόνισε ωστόσο ότι χωρίς την ενεργό ανάμειξη της Τουρκίας οι ροές στο Αιγαίο δεν πρόκειται να μειωθούν και επέμεινε ότι είναι απαραίτητο η πολιτική μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη να ολοκληρώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

«Δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών και δεν είναι η ώρα για εθνικές στρατηγικές. Οι βασικές αξίες της Ευρώπης δοκιμάζονται στο Προσφυγικό. Και η Ευρώπη θα πρέπει να μπορέσει να δρομολογήσει μια λύση ευρωπαϊκή για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, το οποίο στη βάση του είναι ευρωπαϊκό» διαμήνυσε.