Υπό δικαστική έρευνα για ενδεχόμενη παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας στις προεδρικές εκλογές του 2012 τέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος δεν κρύβει τις προθέσεις του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2017, κατέθετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα του Παρισιού πριν τού κοινοποιηθεί ότι τελεί υπό δικαστική έρευνα για «πιθανή παράνομη χρηματοδότηση μιας προεκλογικής εκστρατείας υποψηφίου, οι δαπάνες της οποίας υπερέβησαν το νόμιμο όριο που προβλέπεται».

Ο 61χρονος πρώην πρόεδρος κινδυνεύει να οδηγηθεί σε δίκη αν και μία τέτοια απόφαση των αρχών δεν ισοδυναμεί αυτόματα με την απαγγελία κατηγοριών.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι ίσως εγκλωβιστεί σε πολύμηνες νομικές διαδικασίες που πιθανόν θα θέσουν προσκόμματα στην πρόθεσή του να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές του Νοεμβρίου στην κεντροδεξιά παράταξη εν όψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου χρόνου.

Ο Νικολά Σαρκοζί «τέθηκε υπό το καθεστώς του επικουρούμενου μάρτυρα», ένα ενδιάμεσο καθεστώς μεταξύ του απλού μάρτυρα και του κατηγορούμενου.