Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν την Τρίτη σημείο ελέγχου στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα, σε αντίποινα για την αθέτηση της υπόσχεσης που είχαν δώσει έλληνες αγρότες να αίρουν τον δικό τους αποκλεισμό για μερικές ώρες κάθε ημέρα.

«Η κατάσταση είναι ανυπόφορη», δήλωσε στο Reuters ο Μίρολιουμπ Στολάρσκι, επικεφαλής της βουλγαρικής ομοσπονδίας ενώσεων οδικών μεταφορών. «Αυτό που συμβαίνει είναι ταπεινωτικό, ο κόσμος δεν μπορεί να το αντέξει άλλο» πρόσθεσε.

Αναμένεται δε περαιτέρω όξυνση του κλίματος με κλείσιμο και των υπόλοιπων σημείων ελέγχου στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα σήμερα Τετάρτη. Επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα ζητούν από την ΕΕ οι βουλγαρικές αρχές.

Ελληνες αγρότες αποκλείουν κατά διαστήματα δρόμους που οδηγούν στην Βουλγαρία και αυτοκινητόδρομους στην Ελλάδα εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες, διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

«Προφανώς, πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα και να δείξουμε ότι δεν υπάρχουν σύνορα ανάμεσα στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα», είπε ο Στολάρσκι και συμπλήρωσε: «Και όταν δουν πως ο αποκλεισμός τους δεν είναι σημαντικός, τότε μπορεί να αντιληφθούν πως δεν είναι αυτός ο τρόπος να δέσουν τα χέρια των βούλγαρων οδηγών φορτηγών ή των βούλγαρων πολιτών... ».

«Να επιβληθούν κυρώσεις στην Ελλάδα»

Το πέρασμα Κουλάτα είναι κλειστό για όλα τα οχήματα, προκαλώντας ουρά 12 χλμ. βαρέων οχημάτων. Τα υπόλοιπα σημεία ελέγχου στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα θα κλείσουν σήμερα Τετάρτη.

Οι βούλγαροι οδηγοί φορτηγών ζητούν από τους έλληνες αγρότες να υποσχεθούν ότι δεν θα αποκλείσουν άλλο τα σύνορα. Βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι αποκλεισμοί επρόκειτο να αρθούν ορισμένες ώρες την ημέρα ώστε να μην σχηματίζονται ουρές φορτηγών στα σύνορα.

Την περασμένη Πέμπτη, τέσσερις βούλγαροι οδηγοί φορτηγών έσπασαν τους φράχτες που είχαν στηθεί κατά μήκος των συνόρων, λέγοντας ότι είχαν απηυδήσει με τους αποκλεισμούς δρόμων από έλληνες διαδηλωτές.

«Είπαν πως οι οικογένειές τους πεινάνε, αλλά τι γίνεται με τις οικογένειες των ανθρώπων που έχουν αποκλειστεί στα σύνορα, δεν πεινάνε κι εκείνες;» είπε ο Στολάρσκι.

Οι βουλγαρικές αρχές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλει κυρώσεις στην Ελλάδα, λέγοντας πως οι αποκλεισμοί των ελλήνων αγροτών παραβιάζουν τις αρχές της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από