Κλίμα συσπείρωσης προκάλεσαν σε δεκάδες αγροτικά μπλόκα τόσο το μπαράζ δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, σύμφωνα με τις οποίες οι αγρότες είναι επιχειρηματίες και δεν έχουν αιτήματα, όσο και η κίνηση μερίδας συναδέλφων τους να ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό καταθέτοντας μάλιστα υπόμνημα στο Μαξίμου.

Ενώ παραμένει ανοιχτό το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τους αγρότες που υπέβαλαν σχετικό αίτημα, από χθες το μεσημέρι, η Ελλάδα ήταν κομμένη στα δύο, αφού οι παραγωγοί τόσο σε μπλόκα της Λάρισας όσο και στη Φθιώτιδα απέκοψαν κάθε δίοδο, ενώ αγρότες της Κορίνθου απέκλεισαν τόσο τη Νέα όσο και την Παλαιά Εθνική Οδό στον Ισθμό.

Οι αγρότες προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ενώ ταυτόχρονα επιτέθηκαν σε συναδέλφους τους που εκπροσωπήθηκαν προχθές στο Μαξίμου. Οπως κατήγγειλαν, μάλιστα, το υπόμνημα φέρεται να υπογράφουν οκτώ μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο τα επτά διαχώρισαν χθες τη θέση τους σημειώνοντας ότι δεν αρνούνται τον διάλογο με τον Πρωθυπουργό, όμως διαφωνούν με το πλαίσιο των αιτημάτων όπως καταγράφεται στο υπόμνημα που κατατέθηκε.

Παράλληλα, αγροτοσυνδικαλιστές υποστήριζαν χθες μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι το υπόμνημα υπογράφουν και φορείς που δεν εκπροσωπούνται σε μπλόκα –όπως για παράδειγμα οι Λαϊκές Αγορές ή ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας –που όμως επικεφαλής τους είναι πρόσωπα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σκληροί του μπλόκου της Νίκαιας που πρωτοστάτησαν στην εντυπωσιακή κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα κλιμακώνουν επίσης τις κινητοποιήσεις τους μαζί με τα μπλόκα που μετέχουν στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων. Πέρα από τους αποκλεισμούς οδικών αξόνων αναμένεται να προχωρήσουν και σε αποκλεισμούς δημόσιων υπηρεσιών, κυρίως εφοριών.

Ωστόσο, κοινή αίσθηση είναι ότι το μπαράζ δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, αλλά κυρίως το χαμόγελο του υπουργού Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου όταν δήλωνε προχθές ότι οι αγρότες πρέπει να οργανωθούν για να γίνει αντιπροσωπευτικός διάλογος, έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση από το προσδοκώμενο.

Και μάλιστα αυτό συνέβη σε μια στιγμή που έχει έναν ανέλπιστο σύμμαχο, δηλαδή τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για τις αγροτικές δουλειές. Η αλήθεια είναι ότι οι αγρότες δέχονται πιέσεις από παντού, αλλά ο καιρός είναι αυτός που πιέζει για να επιστρέψουν στις δουλειές τους, όσο κι αν ο Βαγγέλης Μπούτας από τη Νίκαια έλεγε χθες: «Αντέχουμε. Αλλωστε γιατί να γυρίσουμε και με τι λεφτά να καλλιεργήσουμε;».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ. Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών προκάλεσαν εκνευρισμό στους αγρότες. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις αγρότες που ανέβηκαν τα σκαλιά του Μαξίμου ήρθαν αντιμέτωποι με οργισμένες αντιδράσεις συναδέλφων τους όταν επέστρεψαν στα μπλόκα.

Αυτό συνέβη κυρίως στη Φθιώτιδα, με αποτέλεσμα παραγωγοί από πέντε μπλόκα να κινηθούν χθες το μεσημέρι για μια ακόμη φορά στον Μπράλο και να αποκόψουν τις διόδους προς και από Λαμία, κόβοντας την Ελλάδα στα δύο.

Τα ΙΧ μπορούσαν να κινηθούν μέσω Αμφισσας, ενώ κατά διαστήματα άνοιγαν το δρόμο για τα λεωφορεία. Οι ουρές που είχαν σχηματίσει τα φορτηγά ήταν τεράστιες. Αντίστοιχες κινήσεις κάνουν και οι αγρότες του Προμαχώνα, προκαλώντας όμως την αντίδραση των βούλγαρων οδηγών διεθνών μεταφορών, οι οποίοι χθες απέκοψαν την κυκλοφορία προς την Ελλάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το κλίμα μεταξύ των αγροτών του Προμαχώνα, πάντως, αναδεικνύεται από τη δήλωση του μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Αχιλλέα Καμπούρη (στο ΑΠΕ): «Υπάρχει λύση στο Αγροτικό, αρκεί να πάρει πίσω η κυβέρνηση Ασφαλιστικό και Φορολογικό. Σκεφτόμαστε νέα κάθοδο στην Αθήνα, αφού όπως είναι σήμερα τα πράγματα δεν πιστεύουμε ότι θα βρεθούν λύσεις πίσω από κλειστές πόρτες».

«Η κυβέρνηση είναι καιρός να απαντήσει σε κανένα από τα αιτήματά μας», έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» ο Βαγγέλης Μπούτας, εμμένοντας στην απόφαση για παραμονή στα μπλόκα «όσο πάει». Από την πλευρά του, ο Ρίζος Μαρούδας, επίσης από το μπλόκο της Νίκαιας, σημείωνε (στο ΑΠΕ) ότι προϋπόθεση για αποχώρηση από τα μπλόκα είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων όπως διατυπώθηκαν στη Νίκαια και υπογράφηκαν από εκπροσώπους 68 μπλόκων. «Αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, επιστρέφουμε στην παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά.