Τις προτάσεις τους, στη βάση των οποίων προτίθενται να προχωρήσουν σε διάλογο με τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κατέθεσε αντιπροσωπεία αγροτών της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν το κλίμα της συνάντησης της αντιπροσωπείας με την κυβερνητικό εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία και παρέλαβε το κείμενο των προτάσεων τους, «πολύ ομαλό και ανθρώπινο».

Ανέφεραν ότι έγινε μια γενική συζήτηση για την κατάσταση τους και τα προβλήματα τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνει μια επεξεργασία και τονίζουν ότι η κυβέρνηση θέλει να οργανωθεί ο διάλογος όσο πιο ουσιαστικά και αντιπροσωπευτικά γίνεται και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Ο Δημήτρης Δημογιάννης, μέλος της Επιτροπής, σε δήλωση του μετά την επίδοση του κειμένου, είπε ότι «στη λογική ότι η κυβέρνηση δεν κουβεντιάζει με τους αγρότες, εμείς ανταπαντάμε ότι ερχόμαστε εδώ στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στους πολιτικούς αρχηγούς, καταθέτουμε τις προτάσεις μας και επιδιώκουμε συνάντηση με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, μόνο και εφόσον συζητήσει στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουμε καταθέσει». Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως όταν λένε οι αγρότες ότι θέλουν συζήτηση επί του κειμένου που κατέθεσαν σήμερα, είναι σαν να ζητούν να γίνει ο διάλογος από μηδενική βάση.

Σε ερώτηση εάν δίνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, είπε ότι «τελεσίγραφο υπό την έννοια ότι ‘αύριο θα μας απαντήσετε αλλιώς θα κάψουμε την Ελλάδα’, δεν δίνουμε» και προσέθεσε: «Υπάρχει ένας εύλογος χρονικός ορίζοντας που περιμένουμε απάντηση, από εκεί και πέρα, όμως, και μέχρι να έρθει η απάντηση, το μήνυμα που παίρνουμε από όλους τους αγρότες της Ελλάδας είναι ότι εντείνουμε τις κινητοποιήσεις, κλιμακώνουμε τα μπλόκα και αυτό το μήνυμα που πήραμε απ’ όλους τους αγρότες σήμερα: ‘τα τρακτέρ όλων των μπλόκων θα έχουν στραμμένες τις ρόδες προς την Αθήνα». Αυτή θα είναι η επόμενη κίνηση. Άρα λοιπόν ο χρόνος τελειώνει».

Ο κ. Δημογιάννης ανέφερε, ακόμα, ότι «μέσα στο πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι, είμαστε αυτοί που κινητοποιηθήκαμε εν μέσω εκλογών, ζητήσαμε λύσεις για ασφαλιστικό-φορολογικό, είμαστε αυτοί που κάναμε το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, αυτοί που κάναμε το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και είμαστε αυτοί που εκπροσωπούμε το σημαντικότερο όγκο των αγροτών που βρίσκονται σήμερα στα μπλόκα».

Όπως είπε, «σε σύσκεψη που έγινε πριν 4 μέρες στην Πέλλα, τα συγκεκριμένα μπλόκα -που είναι μπλόκα με υπογραφή, γιατί ακούμε πολλά για μπλόκα, αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιοι είμαστε- είναι μπλόκα που υπογράφουν το συγκεκριμένο σχέδιο- αποφασίσαμε να στείλουμε τις προτάσεις μας προς την κυβέρνηση», οι οποίες «είναι προτάσεις κοστολογημένες, που περνάνε μέσα από μνημονιακές πολιτικές, που θα μπορέσουν να δώσουν πνοή στο αγροτικό εισόδημα και στον Έλληνα αγρότη».

Ερωτηθείς σχετικά με διαμαρτυρία από συναδέλφους του, όπως π.χ. από τα Μάλγαρα που λένε ότι δεν ρωτήθηκαν, ο κ. Δημογιάννης είπε ότι η πρόταση βγήκε μέσα από τη συνέλευση προχτές στη Θεσσαλονίκη, κάποια μπλόκα δεν συμμετείχαν, κάποια μπλόκα δεν προσήλθαν στη σύσκεψη, αλλά ήταν καλεσμένοι όλοι. Πρόσθεσε ότι «όμως δεν έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία», διότι, όπως σημείωσε, πιστεύει ότι «και τα Μάλγαρα και τα Τέμπη, αλλά και όλοι οι συνάδελφοι, επειδή έχω δει τις προτάσεις τους, είναι πάνω στην ίδια γραμμή ακριβώς, με μικρές διαφοροποιήσεις». Ανέφερε ότι δεν φαντάζεται πως διαφωνεί κανείς με τα αιτήματα που κατέθεσαν, για να προσθέσει ότι «οι προτάσεις μας είναι ακριβώς οι ίδιες ή σχεδόν οι ίδιες και με τα Μάλγαρα και με τα Τέμπη και με όλους τους συναδέλφους, δεν ήρθαμε εδώ να κάνουμε διαχωρισμό, ήρθαμε απλά να καταθέσουμε μια πρόταση».

Εξάλλου, ο πρόεδρος Ανθοπαραγωγών Αττικής δήλωσε: «Δεν διαπραγματευόμαστε το μέλλον των παιδιών μας. Επιστρέφουμε στα μπλόκα δυνατά».

Εν τω μεταξύ, μετά την κατάθεση των αιτημάτων από τον κ. Δημογιάννη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε πως η κυβέρνηση θα αναμείνει να υποβληθούν κι άλλα αιτήματα από τους αγρότες, προκειμένου να προχωρήσει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με όρους αντιπροσωπευτικότητας για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι υποβάλλεται αυτήν τη στιγμή κι άλλο ένα αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό» είπε ο κ. Αποστόλου και σημείωσε:

«Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν κι άλλα αιτήματα και είναι θετικό ότι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες που κινητοποιούνται στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο. Εμείς θα περιμένουμε κι άλλα αιτήματα να υποβληθούν, γιατί θέλουμε σε αυτήν τη συνάντηση όχι μόνο να υπάρχει μία αντιπροσωπευτικότητα, αλλά ο διάλογος να είναι πραγματικά ουσιαστικός και να αφορά όλους τους αγρότες. Θα καταβάλουμε προσπάθεια, ούτως ώστε η επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό να έχει αντιπροσωπευτικότητα, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο αυτήν την ώρα».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι θα γίνει σύντομα, αλλά αυτήν την ώρα προέχει η αντιπροσωπευτικότητα, ώστε να αφορά όλους τους αγρότες.