Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα διστάσει να αναλάβει νέα δράση εάν οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια ή τις άλλες αγορές και οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αποτελέσουν κίνδυνο για τον πληθωρισμό, προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Με τις δηλώσεις του αυτές ο «Σούπερ Μάριο» αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας νομισματική χαλάρωσης στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου. Επίσης κατέβαλε κάθε προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές για την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Παραδέχθηκε ακόμη ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο απόσυρσης των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, αλλά όπως είπε αυτό θα γινόταν μόνο για να καταπολεμηθεί το έγκλημα και όχι για να περιοριστεί η χρήση των μετρητών.

Η ΕΚΤ θα αναλύσει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται υπό το πρίσμα της πρόσφατης αναταραχής στις αγορές, ήταν τα λόγια του Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του χθες ενώπιον ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες. Επίσης η ΕΚΤ θα εξετάσει την επίδραση που έχουν στη σταθερότητα των τιμών οι νέες μειώσεις στις τιμές της ενέργειας, προσέθεσε ο ίδιος. «Δεν θα διστάσουμε να δράσουμε» κατέληξε, για να περάσει το μήνυμά του.

Η ΕΚΤ καλείται να λάβει αποφάσεις νομισματικής πολιτικής τον επόμενο μήνα, σε μια χρονική στιγμή που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο του 2% που θέτει η τράπεζα. Ο χαμηλός πληθωρισμός οφείλεται στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την υπερπροσφορά πετρελαίου. Το ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, απειλεί να στραγγαλίσει τη χορήγηση πιστώσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε τις προσπάθειες που καταβάλλει από το 2014 η ΕΚΤ προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Θέλησε επίσης να καθησυχάσει τις αγορές, αναφέροντας ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα επόμενα χρόνια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

© Bloomberg News