Εσείς θα συμπράττατε με μια κυβέρνηση λαϊκίστικη, που λέει ψέματα, δεν εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και διχάζει τον λαό; Αν και ρητορικό, το ερώτημα παραπέμπει στις αντιπολιτευτικές στροφές που ανέβασε τις τελευταίες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γίνεται ακόμη πιο ρητορικό αν τεθεί –και θα τεθεί –ενώπιον των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και άλλων παικτών του ΕΛΚ που θα συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες.

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Το τι λέει και τι κάνει η κυβέρνηση, το διπλό πρόσωπο της προσχηματικής συμμόρφωσης με τις μνημονιακές υποχρεώσεις και το παράλληλο ξήλωμά τους από κινήσεις που καταλύουν το κράτος και τους θεσμούς και τελικά υπονομεύουν την όποια μεταρρύθμιση, θα είναι η γραμμή Μαζινό του Κυριάκου, εφόσον του τεθεί θέμα ψήφισης του Ασφαλιστικού και των δύσκολων μέτρων που έρχονται. Εξάλλου, δύσκολα θα απαντούσαν οι συνομιλητές του από το ΕΛΚ ότι θα δέχονταν να διευρύνουν την κυβερνητική πλειοψηφία με τους όρους που το θέτει ο Κυριάκος.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ «ΑΠΟΒΑΣΗΣ». Στόχος του με την επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όμως, δεν είναι να γίνει αρεστός στους συνομιλητές του ως εφεδρεία της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ή ως βολικό θύμα). Εξάλλου η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως λέει συχνά και σκοπεύει να επαναλάβει τόσο στο κτίριο Μπερλεμόντ, όπου θα συναντήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και σειρά επιτρόπων (Πιερ Μοσκοβισί, Γίρκι Κατάινεν, Κορίνα Κρέτου, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Χρήστος Στυλιανίδης), όσο και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ήδη έχουν κλείσει τα ραντεβού του στις 18 του μήνα με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Μαριάνο Ραχόι και τον Πέντρο Πάσος Κοέλιο (αλλά και με τους Ζοζέφ Ντολ και Μάνφρεντ Βέμπερ), δεν μπορεί να είναι διπλή: μία που θα ψηφίζει τα δύσκολα και μια δεύτερη που θα ψηφίζει τα εύκολα ξηλώνοντας στην ουσία την πρώτη.

Και, βέβαια, κυβερνητική πλειοψηφία υπάρχει. Αν χαθεί, τότε, λέει ο Μητσοτάκης στους συνομιλητές του, «θα επιστρέψουμε στη Βουλή για να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, διαφορετικά θα πάμε σε εκλογές». Οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, πάντως, επιμένουν ότι τέτοιου τύπου πιέσεις δεν έχουν ασκηθεί.

Στόχος της επίσκεψης στις Βρυξέλλες, η οποία σχεδιάζεται σε όλες τις λεπτομέρειες εδώ και καιρό, δεν είναι να βρεθεί αμυνόμενος ο Κυριάκος. Είναι να γίνει αποδεκτός και επισήμως από τους ευρωπαίους παίκτες και να ξαναπιάσει το νήμα των επαφών με την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά ως αξιόπιστος και ειλικρινής συνομιλητής. Γι’ αυτό και στις συναντήσεις με τους επιτρόπους (κυρίως οικονομικών αρμοδιοτήτων) ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει στη βαλίτσα του μια μίνι κυβερνητική ατζέντα: θα παρουσιάσει την δική του άποψη για το πώς μπορεί η χώρα να βγει από την ύφεση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Και πιστεύει ότι μπορεί να τους πείσει και λόγω του μεταρρυθμιστικού και τεχνοκρατικού προφίλ που έχει χτίσει.

ΤΟ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ. Ωστόσο, άλλο αξιόπιστος και άλλο εύκολος. Υπό αυτό το πρίσμα, η στρατηγική κατά την επίσκεψη στις Βρυξέλλες θυμίζει την αντιπολιτευτική τακτική που έχει ακολουθήσει κατά τη διάρκεια του μήνα που συμπλήρωσε στη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εχει διαβαθμίσεις και ταχύτητες. Δεν λέει ούτε «ναι σε όλα» ούτε «όχι σε όλα». Κατέθεσε ακόμη και προτάσεις για το Ασφαλιστικό, αν και όχι κοστολογημένες (το επιχείρημά του είναι ότι ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης δεν έχει την υποχρέωση να τις κοστολογήσει). Στήριξε στο Προσφυγικό, το οποίο θεωρεί εθνικό θέμα, επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των Ευρωπαίων, όπως και της Τουρκίας. Μάλιστα είχε απαντήσει ιδιαίτερα σκληρά στον επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ σε ένα από τα πολλά υποτιμητικά σχόλιά του για την Ελλάδα. Τα ίδια επιχειρήματα θα επαναλάβει και στις Βρυξέλλες για το Προσφυγικό, λίγες ώρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα κρίνει αν η πρόοδος της κυβέρνησης στο θέμα των hotspots ικανοποιεί τις διαθέσεις των ακραίων που ζητούν έξωση της χώρας από τη Σένγκεν.

Παράλληλα, ο Κυριάκος θεωρεί ότι η ΝΔ πρέπει να έχει πιο ισχυρό λόγο και ρόλο στο ΕΛΚ. Οχι τυχαία, καθώς το στίγμα της χάθηκε κάπου ανάμεσα στο πρώιμο αντιμνημονιακό και στο ύστερο μνημονιακό παρελθόν της. Είναι το δόγμα της εξωστρέφειας. Από τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής επιτροπείας, κανένα θέμα δεν είναι αμιγώς ελληνικό ούτε αμιγώς ευρωπαϊκό. Και καμιά συμμαχία δεν είναι αμελητέα, πόσω μάλλον με την κυρίαρχη στην Ευρώπη οικογένεια του ΕΛΚ.

Στις Βρυξέλλες, πάντως, ο Μητσοτάκης θα εφαρμόσει ακόμη ένα δόγμα: αυτό των μικρών αποστολών. Στο ξενοδοχείο της Rue de Luxemburg που βρίσκεται δυο βήματα από το Ευρωκοινοβούλιο και το οποίο θεωρείται «γιάφκα» των νεοδημοκρατών στη βελγική πρωτεύουσα, θα τον συνοδεύσουν τέσσερις άνθρωποι: ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, ο επικεφαλής της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής και ο «αθόρυβος» συνεργάτης του στις διεθνείς επαφές Θανάσης Μπακόλας.