Η Κριστίν Λαγκάρντ ετοιμάζεται για δεύτερη θητεία στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς για τη θέση δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον άλλοι υποψήφιοι. Τα στελέχη του ΔΝΤ είχαν προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη (ώρα Νέας Υόρκης) να προτείνουν υποψηφίους επικεφαλής του ΔΝΤ καθώς η πενταετής θητεία της Λαγκάρντ λήγει στις 5 Ιουλίου. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, που εκπροσωπεί τις 188 συμμετέχουσες χώρες, σκοπεύει να ολοκληρώσει τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό.

Η Λαγκάρντ είναι η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε του ΔΝΤ. Ανάμεσα στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε φέτος είναι η αναταραχή στις αγορές που απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη, η απόφαση για το εάν το ΔΝΤ θα παράσχει νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα και η χορήγηση βοήθειας σε χώρες που έχουν δεχτεί πλήγμα από την υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών.

«Η περίοδος υποβολής υποψηφιοτήτων έκλεισε (…). Κατετέθη μία υποψηφιότητα, αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ», ανέφερε ο επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ Αλεξέι Μοζίν. Η περίοδος υποβολής υποψηφιοτήτων είχε ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου. Κατά την ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στη Λίμα η 60χρονη Λαγκάρντ είχε αναφέρει ότι θα ήθελε να δει τη θητεία της να ανανεώνεται.

Ωστόσο, η εμπλοκή της Λαγκάρντ με τη Δικαιοσύνη στη Γαλλία ενδεχομένως να απειλήσει τη θέση της ως γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ. Δικαστήριο της Γαλλίας ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι για την εμπλοκή της σε υπόθεση διακανονισμού του γαλλικού Δημοσίου με τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί θα δικαστεί για «αμέλεια». Ο διακανονισμός αυτός έγινε όσο η Λαγκάρντ ασκούσε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας. Η ίδια έχει δηλώσει πολλές φορές ότι είναι αθώα και ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση να παραπεμφθεί σε δίκη.

Η Λαγκάρντ ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής του ΔΝΤ το 2011 μετά την παραίτηση του προκατόχου της Ντομινίκ-Στρος Καν εξαιτίας κατηγοριών από καμαριέρα ξενοδοχείου για σεξουαλική επίθεση εις βάρος της ενώ στη συνέχεια το κατηγορητήριο εναντίον του κατέπεσε. © Bloomberg News