Η προσπάθεια των αγορών να κατανοήσουν τις αλλαγές πολιτικής που ανακοινώνει εκ των προτέρων η Κίνα, κυρίως όσον αφορά την ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Πολλοί επενδυτές, για παράδειγμα, ερμήνευσαν τον περασμένο Αύγουστο την υποτίμηση του γουάν κατά 1,9% ως ύστατη προσπάθεια της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) να αποφύγει μια βουτιά της ανάπτυξης στην οικονομία. Ομως η Κίνα δεν βρίσκεται εν μέσω συναλλαγματικής κρίσης ούτε θέλει να ρίξει πολύ την ισοτιμία του νομίσματος.

Μέχρι τώρα η ηγεσία της χώρας είχε καταφέρει να προειδοποιεί εγκαίρως τις αγορές για τις προθέσεις της στην άσκηση οικονομικής και νομισματικής πολιτικής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα θα μπορούσε να είχε κάνει πιο ξεκάθαρη την αλλαγή πολιτικής στην ισοτιμία του γουάν, κάτι που έχουν παραδεχτεί και κυβερνητικά στελέχη.

Τώρα η κεντρική τράπεζα της χώρας (PBOC) εργάζεται πυρετωδώς για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες παρόμοιες παρανοήσεις στο μέλλον.

Οι ηγέτες της Κίνας έχουν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις. Το να καταφέρουν να παρουσιάζουν καλύτερα τις προθέσεις τους στις αγορές θα βοηθήσει πολύ στην προσπάθεια αυτή. Ευτυχώς φαίνεται ότι το Πεκίνο έχει αναγνωρίσει τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας κι εργάζεται για να πετύχει και αυτόν τον στόχο. Πέραν όλων αυτών, μένει να αναρωτηθούμε τι θα γίνει εάν συνεχιστεί η τρέχουσα αναταραχή στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος και εάν θα πετύχουν οι Κινέζοι στις προσπάθειες για απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ισοτιμίας του γουάν. Ολοι ελπίζουμε ότι η χώρα θα αντεπεξέλθει με επιτυχία σε όλες αυτές τις προσπάθειες.

Ο Ζανγκ Γιουν είναι καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Σπουδών της Κίνας στο Πανεπιστήμιο του Fudan