Η μεγάλη εμπορική συμφωνία Trans Pacific Partnership (ΤΡΡ) που αφορά 12 χώρες –οι οποίες έχουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ και πραγματοποιούν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών –είναι το τελευταίο πεδίο μάχης των πολέμιων και των υπέρμαχων τέτοιων συμφωνιών.

Οι υπέρμαχοι της συμφωνίας εμπορίου παρουσιάζουν τα δικά τους αγαπημένα δεδομένα τα οποία, σύμφωνα με αυτούς, δείχνουν ότι η ΤΡΡ θα οδηγήσει σε αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Η αύξηση αυτή θα κυμανθεί από 0,5% στις ΗΠΑ έως 8% στο Βιετνάμ, όπως πιστεύουν. Οι πολέμιοι της ΤΡΡ παρουσιάζουν τα δικά τους στοιχεία τα οποία δείχνουν, σύμφωνα πάλι με τους ίδιους, ότι η συμφωνία θα φέρει χαμηλότερους μισθούς και υψηλότερη ανεργία σε όλο τον κόσμο καθώς τα εισοδήματα θα μειώνονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ιαπωνία.

Η αλήθεια είναι ότι, όποιο μοντέλο πρόβλεψης των επιπτώσεων της εμπορικής συμφωνίας και να χρησιμοποιήσει κανείς, δεν μπορούν να εξαχθούν με μεγάλη σιγουριά συμπεράσματα για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις χώρες της ΤΡΡ. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με κάποια βεβαιότητα είναι ότι η εμπορική αυτή συμφωνία θα έχει κάποιους χαμένους και κάποιους κερδισμένους. Ισως η συμφωνία να ενισχύσει σημαντικά τις επενδύσεις και τη διακίνηση γνώσης σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού που συμμετέχουν σε αυτή, προσφέροντας στην παγκόσμια οικονομία μια ώθηση που τόσο έχει ανάγκη ο πλανήτης. Ισως όμως δεν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις. Οσοι όμως πιστεύουν ότι αυτή η εμπορική συμφωνία, όπως και προηγούμενες, θα έχει μονόπλευρα οφέλη έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν.

Ο Ντάνι Ρόντρικ είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στην John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.