Αντίθετος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Mega το πρωί της Τρίτης ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι «οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν και νομίζω το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι ότι θα είναι μια τελευταία πράξη του δράματος. Πρέπει αυτή η κυβέρνηση να τα βγάλει πέρα μόνη της. Πρέπει να λύσει το θέμα των αγροτών, πρέπει να λύσει το θέμα των προσφύγων, πρέπει να λύσει το θέμα της οικονομίας και κυρίως πρέπει να λύσει την αίσθηση που υπάρχει στον κόσμο ότι δεν έχουμε κυβέρνηση. Αν δεν έχει καταρρεύσει η ίδια, έχει καταρρεύσει η ιστορία της. Δεν υπάρχει καμία συνοχή στην επιχειρηματολογία τους, σε αυτό που κάνουν, δεν μπορούν να πείσουν κανένα».

Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «θα είναι αυτοκτονικό κυρίως για την χώρα αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει εκλογές αυτή τη στιγμή», ενώ ερωτηθείς τι θα συμβεί αν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να περάσει κάποια νομοσχέδια επανέλαβε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί κάποια λύση από την παρούσα Βουλή.

«Να πει ότι η κυβέρνησή μου δεν μπορεί. Να πάει στη Βουλή και πιστεύω ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια πλειοψηφία εάν ο κ. Τσίπρας για μια φορά στη ζωή του φανεί ειλικρινής. Πει ποιο είναι είναι το πρόβλημα, τι θέλει να κάνουμε στη χώρα, να συμφωνήσουμε πέντε πράγματα και να τα κάνουμε τον επόμενο χρόνο», είπε.

Παρά το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι«δεν υπάρχει πια καμία «κυβερνητική ιστορία» που να συσπειρώνει τους 153, που να συσπειρώνει τον κόσμο της», τόνισε ότι «δεν πρέπει να καταρρεύσει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή».

Ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε, πάντως, ότι το ασφαλιστικό θα περάσει από τη Βουλή. «Έχει 153 βουλευτές. Έχει μια άνετη κυβερνητική πλειοψηφία. Έχουν υπάρξει κυβερνήσεις με 151. Θα πρέπει να αποφασίσει μερικά πράγματα που υποσχέθηκε και στους εταίρους μας και τους Έλληνες», σημείωσε.

Για Χρηματιστήριο

Σχολιάζοντας τη χθεσινή κατάρρευση του χρηματιστηρίου υποστήριξε ότι «όλο αυτό το κλίμα που δημιουργεί η πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης, ότι δεν αποφασίζει μερικά πράγματα» έχει διαλύσει «ό,τι έχει απομείνει στην ελληνική οικονομία».

Για αγρότες

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτίμησε ότι οι αγρότες «σε πολλά έχουν δίκιο», ωστόσο υπογράμμισε ότι «η σύγκρουση με τέτοιους όρους δεν οδηγεί πουθενά».

«Η λογική κατεβαίνουμε στο Σύνταγμα για να μιλήσουμε με την κυβέρνηση δεν λύνει τα προβλήματα», επισήμανε και τόνισε την ανάγκη διαλόγου. «Έπρεπε η κυβέρνηση να έχει προλάβει τις κινητοποιήσεις. Οι ηγέτες δεν τρέχουν πίσω από τα γεγονότα. Προηγούνται των γεγονότων», είπε.

Για hot spot – προσφυγικό

Ο κ. Θεοδωράκης καταλόγισε στην κυβέρνηση «ανικανότητα» και «καθυστερήσεις» και στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, που είχαν ως συνέπεια, όπως είπε, να αναβαθμιστεί και ο ρόλος της Τουρκίας και ο ρόλος των Σκοπίων.

«Η ανικανότητα της κυβέρνησης και η καθυστέρηση αναβάθμισε και τον ρόλο της Τουρκίας και τον ρόλο των Σκοπίων και αυτό είναι ένα θέμα με τεράστιες εθνικές συνέπειες… Ο ακραίος ηγέτης των Σκοπίων έχει γίνει πλέον ισότιμος συνομιλητής στην Ευρώπη γιατί δεν μπόρεσαν να βρουν εδώ μια κυβέρνηση για να συνεννοηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής και καταγραφής μεταναστών, σημείωσε ότι «ο κ. Καμμένος πέρυσι το καλοκαίρι έλεγε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένα hot spot σε κανένα νησί. Όταν λοιπόν έχει διαπαιδαγωγήσει το λαό με αυτή την άποψη είναι σαφές ότι σήμερα δεν θα βρει τους κατοίκους στο πλευρό της», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού προειδοποίησε ότι «η Ελλάδα γίνεται σιγά σιγά η φυλακή των μεταναστών και των προσφύγων» και τόνισε ότι «δεν μπορείς να λύσεις τα προβλήματα με ωραίες κουβέντες. Πρέπει να πάρεις δυναμικές αποφάσεις».

Ζήτησε, συγκεκριμένα, όσοι δεν υποβάλουν αίτημα για άσυλο να επιστρέφουν μέσα σε 48 ώρες στην Τουρκία, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να πιέσουμε ώστε η Frontex να είναι αυτή που θα αναλάβει να επαναπροωθεί.

Ο ίδιος πρότεινε ακόμη να υπάρξει ένα οικουμενικό πρόσωπο που θα χειριστεί το ζήτημα αυτό και θα συνεννοηθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα κόμματα και όλους όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση του μεταναστευτικού.