Σε τροχιά εξετάσεων μπαίνουν σιγά σιγά τα σχολεία, καθώς ξεκινάει την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και λήγει τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου η προθεσμία για υποβολή αίτησης-δήλωσης που αφορά όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) είτε με το παλαιό – καταργούμενο σύστημα είτε με το νέο.
Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ακριβώς επειδή θα είναι διπλές, αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο χρόνο από τις περσινές. Το ακριβές πρόγραμμα διεξαγωγής τους αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα.
Συγκεκριμένα, οι Πανελλαδικές που θα γίνουν με το σύστημα που καταργήθηκε θα αφορούν αποφοίτους Λυκείου παλαιότερων ετών, ενώ για πρώτη φορά θα γίνουν και οι εξετάσεις με το νέο σύστημα που θα αφορά μόνο τους μαθητές που φοιτούν στη Γ’ Λυκείου.

Ωστόσο οι παλαιοί απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου, οι οποίοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2014-2015, μπορούν εναλλακτικά να συμμετάσχουν και στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση με το νέο σύστημα εισαγωγής (που θεσπίσθηκε με τον Ν. 4327/2015).

Στην περίπτωση αυτή δεν έχουν δικαίωμα εισαγωγής με κάποιο ειδικό ποσοστό θέσεων των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ οφείλουν να καταθέσουν εντός της προθεσμίας, που θα ισχύσει για τους μαθητές που θα φοιτούν στη Γ’ Λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος, ενυπόγραφη αίτηση στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν την Ομάδα Προσανατολισμού στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν καθώς και σε ποια μαθήματα θα διαγωνιστούν πανελλαδικά. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα να κρατήσουν την παλιά τους βαθμολογία και να συμμετέχουν με το 10%, συμπληρώνοντας μόνο το Μηχανογραφικό τους.

Την εισαγωγή με το 10% μπορούν να διεκδικήσουν μόνο απόφοιτοι των δύο προηγούμενων ετών, δηλαδή του 2014 και του 2015, και οι θέσεις θα κατανεμηθούν στους υποψηφίους του 2014 σε ποσοστό 40% και στους υποψηφίους του 2015 σε ποσοστό 60%.

Οπως είναι επόμενο, λόγω της διαφορετικής κατανομής των πανεπιστημιακών σχολών στα Επιστημονικά Πεδία που έφερε το νέο σύστημα, θα υπάρχουν και δύο διαφορετικά Μηχανογραφικά Δελτία (ή ένα διπλό). Πάντως, η εξεταστική διαδικασία θα είναι πιθανότατα κοινή για τους υποψηφίους και των δύο κατηγοριών, δηλαδή για τα κοινά μαθήματα θα οριστεί ίδια μέρα και ώρα εξέτασης, ενώ τα επιπλέον μαθήματα του παλαιού συστήματος θα εξεταστούν σε άλλες ημέρες.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Το υπουργείο Παιδείας, ανακοινώνοντας την έναρξη των διαδικασιών, τόνισε ότι η προθεσμία (11-29 Φεβρουαρίου) υποβολής της αίτησης-δήλωσης είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν θα γίνεται δεκτή καμία αίτηση-δήλωση.
Τις επόμενες μέρες θα σταλούν στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα. Ο υποψήφιος θα μπορεί να προμηθεύεται την αίτηση-δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το Διαδίκτυο είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την αίτηση-δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στον σύνδεσμο «Εξετάσεις», θα αναρτηθούν τα κατά περίπτωση υποδείγματα της αίτησης-δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που θα περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος, παλαιό ή νέο σύστημα).