Project Syndicate

Οι οικονομίες της Δύσης είχαν αρχίσει να συνηθίζουν την ιδέα μιας «νέας πραγματικότητας» όπου τα χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης θα απολάμβαναν μια ευρύτερη αποδοχή. Τώρα όμως έχουν αρχίσει να δημιουργούνται αμφιβολίες ακόμη και γι’ αυτό. Πράγματι, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ένα νέο σταυροδρόμι και η κατεύθυνση που τελικά θα επιλεγεί θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις πολιτικής που θα ληφθούν.

Στις αρχές του 2009 η νέα πραγματικότητα δεν είχε γίνει αντιληπτή από κανέναν. Ολοι θεωρούσαν ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τα προβλήματα της οικονομίας, η μείωση της ανάπτυξης, η έκρηξη της ανεργίας και η κατάρρευση του εμπορίου θα ήταν προσωρινά. Τόσα χρόνια μετά όμως η οικονομία ακόμη δεν έχει συνέλθει.

Σήμερα δεν είναι ασυνήθιστο να υποστηρίζει κανείς ότι η Δύση μπορεί να παραμείνει παγιδευμένη σε πορεία χαμηλής ανάπτυξης για παρατεταμένη περίοδο. Εάν όσοι χαράσσουν πολιτική απαντήσουν συντονισμένα, τότε μπορούν να βάλουν τις οικονομίες τους σε ένα πιο σταθερό δρόμο. Εάν όμως δεν υπάρξει συντονισμός, θα εφαρμοστούν παρωχημένες πολιτικές που θα φέρουν ύφεση, μεγαλύτερη ανισότητα και μεγάλη χρηματοπιστωτική αστάθεια. Επίσης θα υπονομευτεί η κοινωνική και πολιτική συνοχή.

Το προς τα πού θα κινηθεί η παγκόσμια οικονομία θα το δούμε τους επόμενους μήνες. Η ελπίδα είναι ότι όσοι παίρνουν τις αποφάσεις θα ακολουθήσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές. Η φόβος είναι ότι οι πολιτικές αυτές μπορεί να μην πάψουν να βασίζονται σε μέτρα που λαμβάνουν μόνο οι κεντρικές τράπεζες. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κατάσταση την οποία διέρχεται σήμερα η οικονομία και οι αγορές μπορεί να είναι καλύτερη από εκείνη που θα βιώσουμε το μέλλον.

Ο Μοχάμεντ ελ-Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO.