Η Βόρεια Κορέα ενημέρωσε τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ) ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο στο διάστημα από τις 8 έως τις 25 Φεβρουαρίου, ένα γεγονός που προκάλεσε αμέσως έντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούσαν έντονα φήμες ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, κάνοντας άλλο ένα βήμα προς τον στόχο της, την απόκτηση δηλαδή πυρηνικών όπλων, κατά παράβαση των αποφάσεων που έχει λάβει κατά καιρούς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Λάβαμε πληροφορίες από τη Βόρεια Κορέα αναφορικά με την εκτόξευση ενός δορυφόρου παρατήρησης της γης, του Κουανγκμιονγκσόνγκ, μεταξύ 8-25 Φεβρουαρίου», ανέφερε μια εκπρόσωπος του ΔΝΟ.

Το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο ιαπωνικές κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι από δορυφορικές φωτογραφίες φαίνεται ότι ετοιμάζεται η εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από το πεδίο βολής Ντόνγκτσαν-ρι, στη δυτική Βόρεια Κορέα.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας είπε επίσης την Παρασκευή ότι η Πιονγκγιάνγκ πιθανότατα σχεδιάζει την εκτόξευση μιας «διαστημικής συσκευής», αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πρόκειται για πύραυλο.

Η εκτόξευση του δορυφόρου θα αποτελέσει μια «στυγερή παραβίαση» των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας, προειδοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την περιοχή της Ανατολικής Ασίας, Ντάνιελ Ράσελ.

Σημείωσε μάλιστα ότι τα σχέδια αυτά της Πιονγκγιάνγκ «συνηγορούν ακόμη περισσότερο υπέρ» της επιβολής νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα από τον ΟΗΕ.