Την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλα τα αστικά κέντρα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την άμεση έναρξη εργασιών συντήρησης της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, την σύσταση γραφείων βοήθειας επενδυτών σε κάθε περιφερειακή ενότητα και τη δημιουργία πλατφόρμας ενημέρωσης του κοινού για έκτακτα καιρικά φαινόμενα προανήγγειλε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου, όπου παρουσίασε τον απολογισμό πεπραγμένων της διοίκησης για το 2015.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε ότι βασικοί άξονες της πολιτικής της περιφέρειας εντός του 2015 ήταν η επανεκκίνηση και ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της περιφέρειας και η αλληλεγγύη, η κοινωνική μέριμνα και η δημόσια υγεία.

Σε αυτό το μήκος κύματος, μίλησε για τις δράσεις της περιφέρειας στον τομέα της προώθησης του εμπορίου, στα συγκοινωνιακά έργα που σημείωσαν μεγάλη πρόοδο όπως ο κόμβος Κ16 και στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Ενδεικτικά σημείωσε ότι αποτέλεσμα της τουριστικής πολιτικής του 2015 ήταν η αύξηση των αφίξεων των τουριστών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», καθώς καταμετρήθηκαν περισσότεροι από 250.000 τουρίστες ετησίως τα τελευταία δυο χρόνια.

Ειδικά για τον τομέα της κοινωνικής μέριμνας, υπογράμμισε ότι η περιφέρεια παρείχε σε άπορους βασικά είδη διατροφής και άλλα προϊόντα, ενώ για τέταρτη συνεχή χρονιά προσέφερε παιδικά παιχνίδια σε ορφανοτροφεία, παιδικούς σταθμούς και ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μιλώντας για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 – 2013 επανέλαβε ότι η απορρόφηση των κονδυλίων του έφτασε το 114,2% με συνολικές πληρωμές 775 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφέρθηκε, όμως, και στα προβλήματα των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων κάνοντας λόγο για αδιανόητα πολλαπλούς ελέγχους και ελεγκτικούς μηχανισμούς με καθυστέρηση στην καταβολή κονδυλίων για ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Είπε, ακόμη, ότι η μείωση των ΚΑΠ φτάνει το 75% κάτι που, όπως εκτίμησε, ακυρώνει κάθε νέο επενδυτικό σχέδιο και βαλτώνει ακόμη και τα βασικά έργα βελτίωσης σε μονάδες υποδομές.