Εν όψει της μεγάλης απεργίας της 4ης Φεβρουαρίου τα συνδικάτα κλιμακώνουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό.

«Απ’ ό,τι φαίνεται η αποστολή της κυβέρνησης είναι να αποτελειώσει ότι έχει απομείνει από τα δύο προηγούμενα μνημόνια, με μια αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που οδηγεί σε νέες μειώσεις στις συντάξεις και διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης στην χώρα» τονίζει ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης, δίνοντας παραδείγματα που δείχνουν ότι οι νέες συντάξεις -κυρίως για πολλά χρόνια ασφάλισης- θα είναι μειωμένες κατά 15-30% σε σχέση με τις σημερινές.

Οπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, το νέο σχέδιο αλλάζει προς το χειρότερο τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους εργαζόμενους και στο Δημόσιο, χωρίς καμιά διάκριση σε «παλιούς» και «νέους» ασφαλισμένους. Διατηρεί (κατ’ αναλογία του προηγούμενου αντιασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, ν. 3865/2010, που αφορούσε τους Δημόσιους Υπαλλήλους) το «σπάσιμο» της σύνταξης σε «εθνική» και «ανταποδοτική».

Η εθνική υπολογίζεται σήμερα στα 384 ευρώ και θα δίνεται σε όποιον έχει τουλάχιστον 15 έτη εργασίας. «Από εκεί και πέρα χειροτερεύει τον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης που στο άθροισμά της με την εθνική καταλήγει σε ψίχουλα, πολύ λιγότερα και από αυτά που έδιναν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι» προσθέτει η ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με παραδείγματα που παρουσιάστηκαν στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα η ΑΔΕΔΥ, με το νέο προσχέδιο νόμου οι συντάξεις που θα δίνονται θα είναι μειωμένες κατά 15%-30% σε σχέση με τις σημερινές.

Αυτό, όπως επισημάνθηκε θα συμβεί για δύο λόγους: Επειδή τα ποσοστά αναπλήρωσης στην κυβερνητική πρόταση «βυθίζονται» στο 37,5% για τα 35χρόνια ασφάλισης, όταν στο ισχύον σύστημα φτάνουν το 80%, και επειδή τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται και σε πολύ μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού αυτός θα είναι πλέον ο μέσος μισθός ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας, όπως ισχύει.

Ειδικότερα, με το παλαιό σύστημα ένας μισθωτός με 35 χρόνια υπηρεσίας και μισθό την τελευταία 5ετία γύρω στα 1.500 ευρώ και ποσοστό αναπλήρωσης 70% έπαιρνε σύνταξη 1.040 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα ο συντάξιμος μισθός θα είναι 1.026 ευρώ.

Επίσης, έγινε λόγος για χαντάκωμα για τη νέα γενιά και τις συντάξεις αναπηρίας, για κατάργηση του ΕΚΑΣ και του εφάπαξ, ενώ τονίστηκε ότι θα θιγούν σε τεράστιο βαθμό και οι επικουρικές συντάξεις.

Οπως αναφέρθηκε, το προσχέδιο έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα και προβλέπει περικοπές 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ως βασικό στοιχείο την άμεση κατάργηση του μεταβατικού χαρακτήρα της εφαρμογής σε βάθος 35ετίας του Ν.3863/2010 (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη).

Ακόμα, τονίστηκε ότι ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα συνεπάγεται εισφορές για τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ 20%, με πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα.

Συγκριτικό παράδειγμα

Η ΑΔΕΔΥ δίνει συγκριτικό παράδειγμα για το τι θα έπαιρναν με τον ισχύοντα αντιασφαλιστικό νόμο (πρόκειται για τον νόμο 3029/2002, καθώς ο νόμος 3865/2010 δεν πρόλαβε ουσιαστικά να εφαρμοστεί) και τι θα πάρουν με το ακόμα χειρότερο σχέδιο της συγκυβέρνησης οι υπάλληλοι και των τεσσάρων κατηγοριών εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας, Υποχρεωτικής, στο εξής ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ, αντίστοιχα), που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου.

Το παράδειγμα αφορά σε υπαλλήλους με 35 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο και ως βάση υπολογισμού λαμβάνονται οι αποδοχές που είχαν διαμορφωθεί τον Οκτώβρη του 2011, «παγωμένες» ήδη από τότε μέχρι σήμερα.

Υπάλληλος ΠΕ:

• Με το ισχύον καθεστώς (νόμος 3029/2002) θα έπαιρνε σύνταξη 1.344,39 ευρώ μεικτά.

• Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 882,09 ευρώ μεικτά. Μείωση 34,39%!

Υπάλληλος ΤΕ:

• Με το καθεστώς που ισχύει θα έπαιρνε σύνταξη 1.288,31 ευρώ μεικτά.

• Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 859,28 ευρώ μεικτά. Μείωση 33,3%!

Υπάλληλος ΔΕ:

• Με το καθεστώς που ισχύει θα έπαιρνε σύνταξη 1.155,88 ευρώ μεικτά.

• Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 805,3 ευρώ μεικτά. Μείωση 30,33%!

Υπάλληλος ΥΕ:

• Με το καθεστώς που ισχύει θα έπαιρνε σύνταξη 1.005,53 ευρώ μεικτά.

• Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 744,76 ευρώ μεικτά. Μείωση 25,93%!

Η ΑΔΕΔΥ έκανε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στις 11.00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, που διοργανώνεται μαζί με την ΓΣΕΕ, ενώ θα γίνει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Βουλή «ώστε να μην περάσει».

Οπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, υπάρχει κι άλλος δρόμος και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο και να ξεκινήσει το διάλογο για ένα νέο ασφαλιστικό.

Δείτε τους πίνακες της ΑΔΕΔΥ

ΓΣΕΕ: Τι λένε οι πολίτες για το Ασφαλιστικό

Κοινωνική Ερευνα για την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση παρουσίασε η ΓΣΕΕ, που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ από την εταιρία ALCO.

Στο ερώτημα «πόσο διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος η πρόταση μεταρρύθμισης της κυβέρνησης» το 55% απαντάει «ΚΑΘΟΛΟΥ» το 19% «ΛΙΓΟ» και το 13% «ΑΡΚΕΤΑ» ή «ΠΟΛΥ».

Στο ίδιο ερώτημα ένα 13% απάντησε ότι δεν ξέρω, δεν απαντώ (ΔΞ/ΔΑ).

Από αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, στο ίδιο ερώτημα «ΛΙΓΟ/ΚΑΘΟΛΟΥ» απάντησε το 64% και «ΠΟΛΥ/ΑΡΚΕΤΑ» το 27%.

Αντίστοιχα για τους ψηφοφόρους της ΝΔ τα ποσοστά είναι 83% και 9%.

Στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας» το 80% απάντησε «ΝΑΙ» και το 12% «ΟΧΙ».

Ενα άλλο ερώτημα της έρευνας ήταν «συμφωνείτε με την επιλογή της κυβέρνησης να πέσει όλο το οικονομικό βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στους νέους ασφαλισμένους;».

Εδώ το 80% απάντησε «ΟΧΙ» και το 11% «ΝΑΙ».

Ενα 54% απάντησε «ΝΑΙ» στο ερώτημα «πιστεύετε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων;».

To 23% απάντησε «ΟΧΙ» και ένα άλλο 23% «ΔΞ/ΔΓ».

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων, το διάστημα 25 έως 29 Ιανουαρίου.

Υπουργείο Εργασίας: Τρεις λαθροχειρίες

Για «διαδοχικές λαθροχειρίες» στις οποίες προχώρησαν οι συντάκτες της έκθεσης προκειμένου να εμφανίσουν ότι οι νέες συντάξεις που θα εκδοθούν σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης θα είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις σημερινές, κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι «λαθροχειρίες» αυτές είναι:

«Λαθροχειρία πρώτη: Η σύγκριση δεν γίνεται με βάση τον ισχύοντα νόμο 3865/2010 Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση), αλλά τον προηγούμενο νόμο 3029/2002 (νόμο Ρέππα). «Δικαιολογία» του συντάκτη του Δελτίου Τύπου: «ο νόμος 3865/2010 δεν πρόλαβε ουσιαστικά (sic) να εφαρμοστεί».

»Λαθροχειρία δεύτερη: Ο νόμος 3865/2010 συνοδεύθηκε από τις διαδοχικές περικοπές, έντεκα τον αριθμό της μνημονιακής περιόδου, οι οποίες αποσιωπώνται, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

»Λαθροχειρία τρίτη: Η βάση υπολογισμού της σύνταξης, οι συντάξιμες αποδοχές, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης είναι ο μέσος μισθός του εργασιακού βίου. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης δεν εξηγούν πώς υπολογίζουν τις συντάξιμες αποδοχές που παραθέτουν στον πίνακά τους.

»Η έσχατη λαθροχειρία τους όμως καταρρίπτεται από μόνη της από το γεγονός ότι εμφανίζουν τη σύνταξη σύμφωνα με το νόμο Ρέππα μεγαλύτερη από το μισθό που έπαιρνε ο δημόσιος υπάλληλος!

»Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νόμο του οποίου οι βασικές αρχές είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι έτοιμη να συζητήσει με την κοινωνία βελτιώσεις του. Με όρους όμως αλήθειας και ειλικρίνειας» καταλήγει η ανακοίνωση.