Ενα εκατομμύριο θέσεις εργασίας απαιτούνται για τους πρόσφυγες από τη Συρία προκειμένου να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους σε γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης από την έναρξη του πολέμου εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής μεγάλης οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (ΔΕΔ), με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν πια χρήματα, παλεύουν για να πάρουν βοήθεια και αδυνατούν όλο και περισσότερο να στηρίξουν τον εαυτό τους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Πολλές οικογένειες καταλήγουν να στέλνουν τα παιδιά τους στην μαύρη αγορά για δουλειά ενώ οι οικονομικές δυσκολίες έχουν εκθέσει γυναίκες και κορίτσια στον κίνδυνο εξαναγκασμού σε γάμο σε νεαρή ηλικία ή πορνείας για να επιζήσουν, πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, τα κράτη που αποτελούν τους μεγαλύτερους δωρητές θα συναντηθούν στο Λονδίνο σε διεθνή διάσκεψη ανεύρεσης πόρων για να εξασφαλιστούν οι ανάγκες των 4,6 εκατομμυρίων προσφύγων της Συρίας και 13,5 επιπλέον εκατομμυρίων που χρειάζονται βοήθεια μέσα στην χώρα. Κατά τη διάσκεψη αναμένεται να συζητηθούν ευκαιρίες εργασίας για σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, όπου ζουν πάνω από το 90% των προσφύγων.

«Αυτή η διάσκεψη πρέπει να θέσει τέλος στο παραμύθι ότι ο πόλεμος στην Συρία πρόκειται να τελειώσει σύντομα», είπε στο Reuters ο Μίλιμπαντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας

«Ο Λίβανος και η Ιορδανία σηκώνουν το βάρος»

«Οσο και να είναι το βάρος όλης της Ευρώπης, ο Λίβανος και η Ιορδανία σηκώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της συριακής προσφυγικής (κρίσης), και χρειάζεται να υπάρξει μεγάλη συνδυασμένη κοινωνική και οικονομική παρέμβαση για να βοηθηθούν και οι πρόσφυγες και οι χώρες υποδοχής», πρόσθεσε.

Οι πρόσφυγες πρέπει να λάβουν κάτι παραπάνω από βραχυπρόθεσμη βοήθεια, και χρειάζονται οικονομικές ευκαιρίες ώστε να μπορέσουν να συνεισφέρουν στις κοινωνίες στις οποίες ζουν, είπε ο Μίλιμπαντ. Η δημιουργία 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας είναι το πρώτο βήμα για να ωφεληθούν οι πρόσφυγες καθώς και οι χώρες υποδοχής.

Η ΔΕΔ προτείνει να δημιουργηθούν 200.000 θέσεις εργασίας στον Λίβανο και την Ιορδανία αντίστοιχα, και 600.000 στην Τουρκία, βάσει των αριθμών των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στις χώρες αυτές και είναι σε ηλικία και θέση να εργαστούν.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες χρειάζονται άδεια παραμονής πριν μπορέσουν να βρουν δουλειές νόμιμα, αλλά συχνά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για τις άδειες ή το παράνομο αντίτιμο για να τις εξασφαλίσουν, τονίζει σε δήλωσή της η ΔΕΔ. Ετσι, το 69% και 64% των σύρων προσφύγων στην Ιορδανία και τον Λίβανο, αντίστοιχα, ζουν σε συνθήκες φτώχειας.