Πάνω από 600 – 700 τρακτέρ ξεκίνησαν σε κομβόι από τα χωριά του Κέδρου Καρδίτσας και συντεταγμένα έφτασαν την περασμένη εβδομάδα στο μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας. Αρκετά τρακτέρ έφεραν τις ρυμουλκούμενες πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του βαμβακιού.

Αντί για βαμβάκι, μετέφεραν καυσόξυλα, ξυλόσομπες, νάιλον για να στηθούν σκηνές, καρέκλες και σακούλες με τραχανά που δίνει ιδανική σούπα για τα παγωμένα ξυνύχτια στο μπλόκο, το οποίο αριθμεί ήδη πάνω από 2.000 τρακτέρ. Οι αγρότες πήγαν στα μπλόκα προετοιμασμένοι για να μείνουν.

Η εποχή αυτή άλλωστε είναι ιδανική, καθώς δεν γίνονται πολλές δουλειές στα χωράφια. Ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους –τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου –αποτελεί διαπραγματευτικό τους πλεονέκτημα. Γι’ αυτό και δεν βιάζονται να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό, παρά την πρόσκληση που τους έχει απευθύνει ήδη από το περασμένο Σάββατο. Για τον ίδιο λόγο και μετρώντας καθημερινά τις δυνάμεις τους κλιμακώνουν σταδιακά τους αποκλεισμούς των δρόμων.

Οι δηλώσεις των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και Παιδείας Νίκου Φίλη περί αγροτοπατέρων είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση στα μπλόκα. Εως χθες το βράδυ υπήρχε η εκτίμηση ότι στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας βρίσκονταν παρατεταγμένα πάνω από 20.000 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Φθιώτιδα είχαν στηθεί οκτώ – εννέα μπλόκα, ενώ τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη και στο Κορωπί όπου συγκεντρώθηκαν παραγωγοί από τα Μεσόγεια. Εκτός από τις υπουργικές δηλώσεις, εξαιτίας των οποίων βγήκαν εκ νέου τρακτέρ στους δρόμους, και η συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό ενίσχυσε τη διάθεσή τους να παραμείνουν επ’ αόριστον στις εθνικές οδούς αφού, όπως έλεγαν, δεν άκουσαν κάτι διαφορετικό από την κυβέρνηση, που να αλλάζει τα δεδομένα.

Οπως αποφάσισαν προχθές οι δύο παράλληλες συσκέψεις εκπροσώπων των μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας και στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και εντείνονται. Προϋπόθεση για να αρχίσει διάλογος είναι η απόσυρση των κυβερνητικών προτάσεων. Η κλιμάκωση ωστόσο είναι σταδιακή, αφού οι αγρότες δεν επιδιώκουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τις άλλες κοινωνικές τάξεις.

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των ωρών αποκλεισμού των δρόμων προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες, εν τούτοις ακόμη οι μεταφορές εξακολουθούν να γίνονται. Κρίσιμη όμως θεωρείται η ερχόμενη εβδομάδα, με ορόσημο την 4η Φεβρουαρίου, ημέρα της γενικής απεργίας. Ανάλογα με το κλίμα που θα υπάρχει τότε, θα λάβουν τις επόμενες αποφάσεις τους και τα μπλόκα.

ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. Στο μεταξύ, διαμορφώνονται και οι ισορροπίες μεταξύ των αγροτών. Δεν είναι τυχαίος ο καβγάς που ξέσπασε προχθές στη Σίνδο και είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή – αποχώρηση των εκπροσώπων του μπλόκου των Τεμπών.

Την πρωτοκαθεδρία στα Τέμπη (παραδοσιακά) έχουν αγρότες που πρόσκεινται στη ΝΔ. Στη Σίνδο, όμως, απέφυγαν να δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι που πρωταγωνιστούσαν σε παλαιότερες κινητοποιήσεις και αντί για αυτούς πήγαν νέα πρόσωπα. Κι έτσι, όμως, κατηγορήθηκαν από τους εκπροσώπους των άλλων 45 μπλόκων ως αγροτοπατέρες με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν πριν από την ολοκλήρωση της σύσκεψης, δηλώνοντας ότι τα Τέμπη θα σκληρύνουν τη στάση τους –χθες υπήρχαν φωνές εκεί που ζητούσαν αποκλεισμό της Εθνικής επ’ αόριστον.

Ο άλλος ισχυρός πόλος των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι η συμμαχία της Νίκαιας με τον Προμαχώνα. Οι Σερραίοι μάλιστα μετείχαν στη σύσκεψη της Νίκαιας, και όχι της Σίνδου. Στη Νίκαια τον πρώτο λόγο έχει ο Βαγγέλης Μπούτας (ΚΚΕ), ενώ στις Σέρρες οι επικεφαλής προέρχονται κυρίως από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Για τους αγρότες των μπλόκων έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία τα πρόσωπα που θα λάβουν μέρος στον όποιο διάλογο ακολουθήσει: εκτός από τον κοινό άξονα των διεκδικήσεών τους που είναι το Ασφαλιστικό – Φορολογικό, υπάρχουν επιμέρους σοβαρά ζητήματα ανά περιοχή. Για παράδειγμα, διαφορετικό περιεχόμενο έχει το κόστος παραγωγής στη Λάρισα και αυτό στις Σέρρες, αφού οι καλλιέργειες και οι ανάγκες δεν είναι ίδιες.

Μέχρι να φθάσουν όμως στη συγκρότηση αντιπροσωπείας, οι αγρότες έχουν ορίσει για σήμερα ένα σημαντικό ραντεβού. Πρόκειται για το μεγάλο συλλαλητήριο με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, όπου επιδιώκουν να δώσουν «βροντερό «παρών»».