O ηθοποιός Γουίλ Σμιθ ακολούθησε την Πέμπτη το παράδειγμα της συζύγου του Τζάντα Πίνκετ Σμιθ και του σκηνοθέτη Σπάικ Λι, ανακοινώνοντας ότι δεν θα παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ για το 2016, που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία από τον κατάλογο των υποψηφιοτήτων αφροαμερικανών ηθοποιών.

Ο Σμιθ, που πολλοί θεωρούσαν ότι θα τον έβλεπαν υποψήφιο για την ερμηνεία του στο Concussion, είπε ότι θα αισθανόταν αμήχανα να πάει στην τελετή, υπό το φως της έλλειψης εκπροσώπησης για τους αφροαμερικανούς ηθοποιούς.

«Αισθανόμαστε άβολα να σταθούμε εκεί και να πούμε ότι δεν πειράζει» είπε ο Σμιθ μιλώντας στο Good Morning America.

Πρόσθεσε ότι η «αμερικανική υπερδύναμη» είναι η διαφοροποίηση και «στα καλύτερά του, το Χόλιγουντ δημιουργεί εικόνες αυτής της ομορφιάς». Σημείωσε ωστόσο πως όταν κοιτά τους λευκούς υποψήφιους στις κατηγορίες ερμηνείας, δεν βλέπει «να αντικατοπτρίζεται αυτή η ομορφιά».

«Υπάρχει μια κατρακύλα προς αποσχιστικές τάσεις, προς μία φυλετική και θρησκευτική δυσαρμονία και αυτό δεν είναι το Χόλιγουντ που θέλω να δω», σημείωσε ο Σμιθ, ο οποίος επέμεινε ότι το ζήτημα δεν αφορά τον ίδιο, αλλά τα παιδιά που θα καθίσουν να δουν το σόου και δεν θα δουν τον εαυτό τους να εκπροσωπείται.

Ζητούν από τον Κρις Ροκ να παραιτηθεί

O Σπάικ Λι, ο Γουίλ Σμιθ, η Τζάντα Πίνκετ Σμιθ και ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ είναι τα πιο τρανταχτά ονόματα της βιομηχανίας του θεάματος που έχουν προς το παρόν ανακοινώσει ότι δεν θα παραστούν στην τελετή απονομής.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τον παρουσιαστή της φετινής τελετής απονομής, τον Αφροαμερικανό Κρις Ροκ να παραιτηθεί.

Σε μήνυμά του στο Instagram, ο ράπερ 50 Cent κάλεσε τον Ροκ να μην παρουσιάσει την τελετή απονομής. «Σε παρακαλώ, μην κάνεις τα Όσκαρ. Σημαίνεις πολλά (για εμάς), μην το κάνεις. Σε παρακαλώ».

Ο Τάιριζ Γκίμπζον του Fast & Furious 7 κάλεσε επίσης τον Κρις Ροκ να παραιτηθεί. «Δεν υπάρχει ούτε ένα αστείο που θα μπορούσε να κάνει ο Ροκ για να επανορθώσει το γεγονός πως ανάμεσα στους υποψήφιους δεν βρίσκεται ούτε ένας αφροαμερικανός ηθοποιός», είπε.

Πολλοί αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν τι στάση θα τηρήσει ο Κρις Ροκ.