«Το πρωί του Σαββάτου θα είμαστε παρόντες στην κινητοποίηση κατά του ασφαλιστικού και αμέσως μετά θα μπούμε στο καρναβαλικό πνεύμα. Θα παραλάβουμε στο δημαρχείο το λάβαρο του καρναβαλιού και το βράδυ θα είμαστε παρόντες στην τελετή έναρξης του πατρινού καρναβαλιού». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα, με αφορμή την τελετή έναρξης του καρναβαλιού.

Όπως πρόσθεσε, «συνδυάζουμε τον αγώνα με την αισιοδοξία και τη διασκέδαση και τη σάτιρα με τον αυθορμητισμό και τη δημιουργική φαντασία, γιατί αυτό σημαίνει άνθρωπος και κοινωνική ζωή» και κατέληξε: «Γιατί έτσι δείχνει η νεολαία μας, ότι η ζωή δεν μπορεί να κυλάει μέσα στη φτώχια, την κατάθλιψη και την απομόνωση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκος Χρυσοβιτσάνος επισήμανε:

«Το πατρινό καρναβάλι αποτελεί το πιο χαρμόσυνο μήνυμα και αυθεντική νότα αισιοδοξίας που πλημμυρίζει τις αισθήσεις και την ψυχή μας και μας υπόσχεται 51 μέρες και νύχτες κεφιού και δημιουργίας».Όσον αφορά την τελετή της έναρξης, είπε ότι «η ώρα της χαράς της ζωής, της ανατροπής, της ευρηματικότητας, της σάτιρας και της συνεργασίας είναι πολύ κοντά, αφού το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, η ημέρα έναρξης μας καλεί να κατέβουμε όλοι στο κέντρο της πόλης, να συμμετάσχουμε και να χαρούμε σε όλο του το μεγαλείο το πατρινό καρναβάλι όπως πραγματικά του αρμόζει.»

Στην συνέχεια ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος αναφέρθηκε σε οικονομικά στοιχεία του καρναβαλιού, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Ο πολιτιστικός οργανισμός βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το χρέος του οργανισμού ανέρχεται στα 1.940.000 ευρώ. Από αυτά το 1.700.000 ευρώ οφείλεται στις οφειλές του υπουργείου Πολιτισμού, με προγραμματικές συμβάσεις, που έχουν υπογραφτεί τα χρόνια 2004 έως 2011 και δεν έχουν αποδοθεί ποτέ.

Το ύψος των προγραμματικών συμβάσεων ανέρχεται στο ποσό των 2.800.000 ευρώ και δεν έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ. Αυτά τα χρήματα εμείς ως δημοτική αρχή τα διεκδικούμε από το υπουργείο Πολιτισμού.

Τα 240.000 ευρώ είναι χρέη, τα οποία προέρχονται από εργατικές απαιτήσεις εργαζομένων των πρώην καποδιστριακών δήμων, οι οποίες έχουν επιδικαστεί από τον ‘Αρειο Πάγο και οφείλονται στο γεγονός, ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν εφάρμοσαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος σημείωσε ότι «η δημοτική αρχή έχοντας υπ’ όψιν τις δυσκολίες αυτές και προκειμένου να ανακουφιστεί η κοινωφελής επιχείρηση, αλλά και να είναι όσο το δυνατόν συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις, κάνει το καρναβάλι με κοινές δράσεις με τον πολιτιστικό οργανισμό».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «το ιδιαίτερο στίγμα του φετινού πατρινού καρναβαλιού είναι η προσπάθεια να εμπλακούν πολιτιστικοί σύλλογοι και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων στις εκδηλώσεις, που αφορούν τις συνοικίες, αλλά και το κέντρο της πόλης, ώστε να αναδειχτούν δράσεις που ίδιοι οι σύλλογοι σχεδιάζουν με χορευτικά, τραγούδια, θέατρο, παντομίμα.»