Κλειστή παραμένει από το βράδυ της Τρίτης η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης-Γευγελής, από όπου πραγματοποιείται η διέλευση προσφύγων από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο βενζινάδικο όπου συγκεντρώνονται τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες υπάρχουν ήδη επτά λεωφορεία με 350 ανθρώπους που περιμένουν να δοθεί «σήμα» από τη γειτονική χώρα για να αναχωρήσουν.

Οπως ανέφεραν από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, οι Αρχές της χώρας δεν επιτρέπουν τη διέλευση λόγω συμφόρησης στην διεθνή σιδηροδρομική γραμμή της Σλοβενίας, η οποία προκλήθηκε από βλάβη τρένου.

Από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ πρόσθεσαν ότι οι Αρχές της Σλοβενίας ενημέρωσαν για το πρόβλημα και ζήτησαν από τα Σκόπια να διακόψουν τη διέλευση προσφύγων μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Από την Ελληνική Αστυνομία έγινε γνωστό ότι η διέλευση σταμάτησε από τις 7 το βράδυ της Τρίτης με αποτέλεσμα 4 λεωφορεία με πρόσφυγες να αναγκάζονται να περιμένουν επί ώρες σε βενζινάδικο, 20 χιλιόμετρα μακριά.

Ο Αντώνης Ρήγας, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, κατήγγειλε στο ΑΠΕ ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις οργανώσεων και εθελοντών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι ελληνικές αρχές αρνούνται να επαναλειτουργήσουν τον καταυλισμό δίπλα στην ουδέτερη ζώνη.

«Ετσι, οι πρόσφυγες περιμένουν επί ώρες, μέσα στο κρύο, στο βενζινάδικο, αντί να βρουν καταφύγιο στις θερμαινόμενες σκηνές που έχουμε στήσει» δήλωσε.