Αντιμέτωπος με το ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό των Βρετανών που επιθυμεί έξοδο από την ΕΕ, αλλά και με τα στελέχη του ίδιου του του κόμματος, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται πως επιθυμεί για τη Βρετανία ένα διαφορετικό καθεστώς από εκείνο του κράτους-μέλους της ΕΕ.

Όπως αποκαλύπτουν οι Sunday Times, ανάμεσα σε αυτά που επιδιώκει ο Κάμερον από τη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, είναι:

Μία συμφωνία με την οποία οι ηγέτες των άλλων 27 κρατών της ΕΕ θα αναγνωρίζουν ότι η Βρετανία θα βρίσκεται στον εξωτερικό κύκλο μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων.

Να μπει «φρένο» στη μετανάστευση ευρωπαίων πολιτών στην Βρετανία, επιτρέποντας την κυβέρνηση να μπλοκάρει τις νέες αφίξεις στη χώρα εάν θεωρεί ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούν «να αντέξουν» τον αριθμό των αφίξεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κάμερον θα προσπαθήσει να εισάγει νομοθεσία, η οποία θα ξεκαθαρίζει ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο και ότι δεν δεσμεύεται από τον ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ορισμένα από τα αιτήματα του Κάμερον φαίνεται να έχουν γίνει αποδεκτά, όπως ένα σύστημα «κόκκινης κάρτας» με το οποίο όχι μεμονωμένα Κοινοβούλια θα μπορούσαν να «μπλοκάρουν» νόμους της ΕΕ, καθώς και εγγυήσεις για χώρες εκτός ευρωζώνης.

Ο Κάμερον πιέζει για λύση στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου, με στόχο τη διενέργεια δημοψηφίσματος τον Ιούνιο. Είναι έτοιμος να τεθεί επικεφαλής της καμπάνιας για παραμονή της ΕΕ στην Βρετανία, την ώρα που στελέχη του κόμματός του τάσσονται κατά της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Μία δημοσκόπηση του Survation για λογαριασμό της Mail on Sunday αναφέρει ότι αυξάνεται η στήριξη υπέρ του Brexit: το 42% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, το 38% υπέρ της παραμονής, ενώ το 20% είναι οι αναποφάσιστοι.