Χωρίς αποτέλεσμα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 24 Απριλίου, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι οι επαφές έγιναν με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν.

Μετά τις συνομιλίες, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε εκλογές αν αυτές διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου, επειδή έχει καθυστερήσει η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και η ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των ΜΜΕ, ώστε αυτά να λειτουργούν χωρίς την «κηδεμονία» της κυβέρνησης Γκρούεφσκι.

«Οι συνομιλίες κατέρρευσαν και δεν υπάρχει συμφωνία. Η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε εκλογές αν αυτές διεξαχθούν στις 24 Απριλίου» δήλωσε κατηγορηματικά ο Ζόραν Ζάεβ.

Από την πλευρά του, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Γκρούεφσκι κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσήλθε στις συνομιλίες με μοναδικό σκοπό να «τορπιλίσει» τη συμφωνία, επικαλούμενη σαθρά και αβάσιμα επιχειρήματα.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι σημείωσε ότι από τους τέσσερις αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, μόνον ο Ζόραν Ζάεβ τάχθηκε κατά της διεξαγωγής των εκλογών στις 24 Απριλίου, κάτι που επιβεβαίωσε και ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, Αλί Αχμέτι.

Δεδομένου ότι οι εκλογές στα τέλη του Απριλίου κατά πάσα πιθανότητα θα αναβληθούν, η παραίτηση του Ν.Γκρούεφσκι «παγώνει» και μετατοπίζεται για αργότερα , εφόσον υπάρξει συμφωνία για νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Ο Γιοχάνες Χαν μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι οι προσπάθειες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης θα συνεχιστούν και σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

«Απόψε, τρεις από τους τέσσερις αρχηγούς κομμάτων ήταν σύμφωνοι για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και εγγυήθηκαν την τήρηση των δεσμεύσεων τους. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτό που είδαμε το 2015 συνεχίζεται και το 2016.

» Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, οι πολιτικές ελίτ και η Βουλή θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτή την πολύ σοβαρή κατάσταση η οποία έχει επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και στην ευρωατλαντική προοπτική της. Σήμερα διαπίστωσα ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Απριλίου... Μέχρι στιγμής όλα είναι υποθετικά σχετικά με τα εάν υλοποιηθεί η συμφωνία» δήλωσε ο Χαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από