Στο Νταβός μεταφέρονται πλέον οι όποιες εξελίξεις για το Κυπριακό με τις συναντήσεις που θα έχουν ο Πρόεδρος της Κύπρου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι στην πιθανολογούμενη συνάντηση που θα έχει επίσης στο Νταβός ο Πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα συζητήσουν πέραν του προσφυγικού και το Κυπριακό.

Ηδη το εθνικό αυτό πρόβλημα βρίσκεται στην πιο λεπτή του φάση και ο Πρόεδρος της Κύπρου φροντίζει να προετοιμάσει το έδαφος καλώντας το σύνολο των κατοίκων της Μεγαλονήσου να κατανοήσουν ότι σε μια λύση δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Συγκεκριμένα:

Η λύση του κυπριακού θα είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας συμβιβασμός, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοινώνοντας ότι εντός των ημερών θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σε πολλά των θεμάτων, επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει παρατηρηθεί πρόοδος, αλλού σύγκλιση και αλλού συναντίληψη. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι υπάρχουν και θέματα στα οποία αντιμετωπίζονται προβλήματα. Επισημαίνοντας ότι δεν θα δημιουργήσει εικόνες υπεραισιοδοξίας υπέδειξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά για να βρουν λύση. Δεν έχουν τόνισε την πολυτέλεια να συνεχίσουν να είναι υπό τον έλεγχο άλλων.

Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση με την ευκαιρία των 40 χρόνων του Σωματείου «Ποσειδώνας» Λάρνακας επανέλαβε ότι στόχος είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η μετεξέλιξη, τόνισε, πέραν από τη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα δημιουργεί και τις στέρεες βάσεις για επίτευξη ειρήνης, τη διασφάλιση των παιδιών μας και το μέλλον του Ελληνισμού. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να κατανοήσουν ότι μέσα από τη λύση δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλον Γιουγκέρ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει εντός του 2016 λύση του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Εσπεν Αϊντε δήλωσε ότι προϋπόθεση είναι να μην επωμιστούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι ένα νέο μνημόνιο για τις ανάγκες της λύσης, αλλά να εξασφαλιστεί πραγματικό χρήμα που θα καλύψει το αρχικό κόστος. Διευκρίνισε όμως ότι δεν γνωρίζει ακόμη τις τελικές ρυθμίσεις για το εδαφικό και το περιουσιακό, δυο από τις βασικότερες παραμέτρους του Κυπριακού προβλήματος.