Την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή θα έχουν 11 συνολικά ασθενείς, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, χάρη σε ταυτόχρονη δωρεά οργάνων από δύο αποβιώσαντες δότες που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου της Κρήτης.

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, οι οικογένειες των δοτών, μιας 58χρονης γυναίκας και ενός 51χρονου άνδρα, βρήκαν το σθένος να δωρίσουν τα όργανα των οικείων τους, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ενημερώθηκε, και άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες πιστοποίησης της καταλληλότητας των δοτών και οργάνωσης των χειρουργείων.

Τα δύο χειρουργεία εξελίχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα μετά την άφιξη στο «Βενιζέλειο» μεταμοσχευτικών ομάδων από τον «Ευαγγελισμό», το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, το Ηράκλειο της Κρήτης, το Ανόβερο της Γερμανίας και τη Μπολόνια της Ιταλίας. Συνολικά, 11 ασθενείς, σε Ελλάδα και Ευρώπη, πρόκειται να υποβληθούν τις επόμενες ώρες σε μεταμοσχεύσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης σε γραπτή δηλωσή του σχολιάζει ότι «η επιχείρηση δωρεάς και μεταμοσχεύσεων οργάνων που πραγματοποιήθηκε από το «Βενιζέλειο» της Κρήτης αποδεικνύει ότι προκειμένου η συγκινητική διάθεση προσφοράς των οικογενειών των δοτών να μετουσιωθεί σε σωτήριες μεταμοσχεύσεις για τους λήπτες, θα πρέπει το Σύστημα των ΜΕΘ, του ΕΟΜ, των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων και του ΕΚΑΒ να λειτουργούν με απόλυτη επάρκεια και συντονισμό. Το χθεσινό διπλό περιστατικό δωρεάς ήταν πρωτοφανές και ολοκληρώθηκε χάρις στην οικειοθελή υπέρβαση και προσφορά όλων των εμπλεκομένων. Είναι σαφές ότι προκειμένου να αυξηθούν στη χώρα μας οι μεταμοσχεύσεις από αποβιώσαντες δότες, θα πρέπει το παραπάνω σύστημα φορέων και επιστημόνων να λειτουργεί απρόσκοπτα και επαγγελματικά, όπως σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και όχι από τη καλή διάθεσή τους υπό το πρίσμα της σημαντικής προσφοράς. Η μεταμόσχευση αποτελεί μια θεραπευτική λύση για χιλιάδες ασθενείς που το όφελός της είναι υπερανταποδοτικό κοινωνικά και οικονομικά. Θα πρέπει επιτέλους να τεθεί στις άμεσες προτεραιότητας του Συστήματος Υγείας της χώρας μας».