Aπό τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, η πιο δύσκολη ίσως είναι η διαμόρφωση της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης που ξεκίνησε στις αρχές του αιώνα. Νέες τεχνολογίες ενοποιούν τον φυσικό, τον ψηφιακό και τον βιολογικό κόσμο με τρόπο που θα αλλάξει την ανθρωπότητα. Το κατά πόσον η μεταμόρφωση αυτή θα είναι θετική θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που θα προκύψουν.

Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση πηγαίνει ακόμη ένα βήμα πιο πέρα από την Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση, που είναι γνωστή και ως Ψηφιακή Επανάσταση. Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση μπορεί να προσφέρει νέες δυνάμεις στα άτομα και στην κοινωνία καθώς δημιουργεί νέες ευκαιρίες για οικονομική, κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη. Μπορεί όμως να οδηγήσει και στην περιθωριοποίηση ορισμένων ομάδων, να μεγαλώσει τις ανισότητες, να δημιουργήσει νέους κινδύνους ασφάλειας και να υπονομεύσει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες. Για αυτό πρέπει να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει πόσο μεγάλο είναι το διακύβευμα. Επίσης πρέπει να φτιάξουμε έναν οδικό χάρτη για το πώς πρέπει να προχωρήσει η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Ακόμη πρέπει να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συστημάτων μας. Οταν πετύχουμε τους στόχους μας μπορούμε έπειτα να πάμε ακόμη πιο μακριά. Πιστεύω ακράδαντα ότι η νέα εποχή της τεχνολογίας μπορεί να αναγεννήσει μια νέα πολιτισμική αναγέννηση που θα δημιουργήσει την αίσθηση ότι είμαστε κάτι μεγαλύτερο από τους εαυτούς μας –ένας πραγματικός παγκόσμιος πολιτισμός. Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην παραδοσιακή εργασία, κοινότητα, οικογένεια και ταυτότητα ή μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε νέα πρόοδο βασισμένη στην ιδέα ότι όλοι έχουμε κοινή μοίρα. Η επιλογή είναι δική μας.

Ο Κλάους Σουάμπ είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ